RUHANI U ANKARI! Zajedno možemo učiniti dosta na zaustavljanju sukoba u regiji

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako Turska i Iran mogu zajedno napraviti mnoge korake i okončati sukobe i osigurati mir u regiji. Erdogan je danas u Ankari primio iranskog kolegu Hassana Rouhanija koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Turskoj.

Nakon sastanka, dva predsjednika su prisustvovala i 5. zasjedanju Vijeća za saradnju, a potom su se obratili i novinarima.

Turska neće dozvoliti uspostavu paradržavnih entiteta

“Turska neće dozvoliti uspostavu paradržavnih entiteta koji bi mogli ugroziti sigurnost Turske i regije”, kazao je Erdogan.On je istakao da Ankara i Teheran dijele jaku volju za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje.

“Turska će se i dalje solidarisati s bratskim iranskim narodom u jeku sve većih pritisaka na Teheran, koje smatramo nepravednim”, kazao je Erdogan. Turski predsjednik Erdogan također je kazao da ne podržava američke sankcije Iranu.

“Američka odluka o uvođenju sankcija Iranu predstavlja prijetnju za regionalnu sigurnost i stabilnost i želim naglasiti da Turske ne podržava takve odluke”, poručio je Erdogan.

Ruhani zahvalio Turskoj na podršci uprkos američkim sankcijama

Iranski predsjednik Rouhani je istakao kako je na današnjim sastancima u Ankari razgovarano o nizu važnih bilateralnih i regionalnih tema.

On se zahvalio Turskoj na podršci nasuprot američkim sankcijama koje zvanični Teheran smatra nepravednim kršenjem međunarodnih normi i terorističkim atakom. Rouhani tvrdi da jačanje iransko-turskih odnosa predstavlja važnu stvar za uspostavu mira i stabilnosti u regiji.

Iranski predsjednik je istakao da njegova zemlja blisko sarađuje s Turskom i Rusijom na rješavanju krize u Siriji. Najavio je da će naredni trilateralni samit o Siriji te zemlje održati u Rusiji.

“Sirija je za nas važna tema. Sudbinu te zemlje može odrediti isključivo sirijski narod. Svi moraju poštivati teritorijalnu cjelovitost Sirije i tu smo saglasni s Turskom kada je riječ o neophodnosti očuvanja cjelovitosti Sirije”, kazao je Rouhani.

Rouhani je kazao da je s Erdoganom dogovorio saradnju i na uspostavi mira u ratom zahvaćenom Jemenu. “Pomozimo uspostavu dijaloga među jemenskim stranama i pomozimo u dostavi humanitarne pomoći”, kazao je Rouhani.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj