INOVACIJE U AUTOMOBILSKOJ INDUSTRIJI: KIA i Hyundai predstavili tehnologiju punjenja solarnom energijom pomoću solarnog krova

KIA i Hyundai predstavili tehnologiju punjenja solarnom energijom pomoću solarnog krova

Električno punjeni solarni paneli (ploče) biće smješteni na krovu ili poklopcu motora vozila s ciljem podrške motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, hibridnim i električnim vozilima s dodatnom električnom snagom i tako smanjujući potrošnju goriva i povećavajući domet, piše Klix.

Tehnologija punjenja baterija solarnom energijom razvijena je kako bi pomagala glavnom izvoru snage, čime se povećava domet i smanjuju emisije CO2. Sistem će imati mogućnost punjenja baterija za ekološki prihvatljivija vozila električnih i hibridnih vozila, kao i za vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem s ciljem smanjenj potrošnje goriva.

Automobilska grupacija Hyundai-KIA razvija tri tipa sistema punjenja pomoću solarnog krova: prva generacija sistema namijenjena je hibridnim vozilima, dok druga generacija tehnologije donosi poluprovidni sistem solarnog krova za vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Treća generacija tehnologije predstavlja lake solarne krovove, koji su namijenjeni punjenju baterija električnih vozila.

Prva generacija sistema, koji će se koristiti kod hibridnih modela, napravljena je od silikonskih solarnih panela, ugrađenih u standardni krov vozila. Ovaj sistem može napuniti 30 do 60 posto baterije tokom uobičajenog dana, u zavisnosti od vremenskih prilika i ostalih faktora iz okoline.

Poluprovidni solarni krov je prva tehnologija punjenja na svijetu namijenjena vozilima s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Druga generacija poluprovidnog solarnog krova koristit će se na vozilima s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, što će biti upotreba ovakve tehnologije na svijetu. Poluprovidne panele može se ugrađivati i na panoramske krovove, što znači da prilikom punjenja propuštaju svjetlost u kabinu. Upotreba solarnog sistema punjenja će vozilima s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem omogućiti lakše ispunjavanje sve strožih ekoloških propisa, koji se tiču emisija CO2.

Treća generacija sistema trenutno je još u testnom periodu. Namijenjena je postavljanju na poklopcu motora ili krovu na ekološki prihvatljivijim električnim vozilima s namjenom postizanja najvećeg iskorištenja raspoložive energije.

Kako djeluju solarni paneli grupacije Hyundai-KIA?

Solarni sistem punjenja čine solarni panel, kontroler i baterije. Kada panel apsorbira fotone iz sunčeve svjetlosti, stvara parove elektronskih rupica u silikonskim ćelijama i tako omogućava tok, koji prolazi i stvara električnu energiju.

Solarni panel snage 100W može proizvesti do 100 Wh energije (u idealnim uslovima: ljeti u podne, 1000 W/m2 intenzivnost zračenja). Kontroler ima MPPT (Maximum Power Point Tracking), koji upravlja napon i tok da može povećati učinkovitost električne energije, dobijene iz solarnih panela. Ta snaga se pretvara i skladišti u bateriji ili koristi za smanjenje opterećenosti generatora izmjeničnog toka (AC), čime se povećava domet vozila.

“Ubuduće ćemo u vozilima viđati puno različitih tipova tehnologija električne energije. Solarni krov je jedna od prvih ovakvih tehnologij, s kojom automobili neće više biti pasivni potrošači energije, nego će je i aktivno proizvoditi. Ovo je uzbudljiv razvoj za nas, jer stvaramo tehnologiju s kojom će vlasnici vozila preći iz potrošača energije u proizvođače energije”, kaže Jeong-Gil Park, izvršni podpredsjednik inžinjersko-dizajnerskog odjeljenja u grupaciji Hyundai-KIA koji razvija ovu tehnologiju.

Hyundai Motor će pomenutu tehnologiju ugrađivati u svoja vozila nakon 2019. godine, čime će ispuniti globalne ekološke zahtjeve i smanjiti potrošnju goriva, dok će KIA svoje planove predstaviti uskoro.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj