KUPOVINA IZRAELSKIH F-16 KONAČNO STIGLA DO AMERIČKOG KONGRESA, ALI… U dokumentu State Departmenta stoji 4 puta niža cijena!

“Zrakoplov F-16 C/D uključujući streljivo, rezervne dijelove, opremu, simulator i usluge obuke od Izraela prema Hrvatskoj, s izraženom vrijednosti od 135 milijuna dolara, upućuje se Odboru za vanjske poslove”, stoji u obavijesti koju je pomoćnik državnog tajnika zaduženog za zakonodavne poslove u američkom ministarstvu vanjskih poslova uputio u Kongres, piše Index.

Riječ je o uobičajenom protokolu kojim State Department obavještava američki Kongres o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj koja je nedavno zapela kada je američka strana odlučila blokirati taj posao zbog preinaka na svojoj tehnologiji.

Otkud razlika između 135 i 500 milijuna dolara?

Međutim, u oči bode cijena navedena u toj obavijesti State Departmenta – 135 milijuna američkih dolara – što je skoro četiri puta manja cijena od one koju spominju hrvatska Vlada i ministar obrane Damir Krstičević (na slici, izlazi iz jednog od F-16 Baraka). Po onome što je predstavljeno domaćoj javnosti, nabavka 12 modificiranih izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak trebala bi iznositi 500 milijuna dolara.

Index piše kako je je upozoravao na činjenicu da se pred kraj natječaja za nabavu borbenih zrakoplova očekivalo kako će Hrvatska od najboljih ili od svih ponuđača zatražiti tzv. BAFO – najbolju i konačnu ponudu – što se nije dogodilo. Naprotiv, Ministartsvo obrane i minsitar Krstičević uporno tvrde da je izbor polovnih i modificiranih izraelskih zrakoplova, izvorno američkih F-16, najbolje rješenje za obnovu borbene eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj