‘MUTNE VODE’ KINESKOG MORA! Peking neće popustiti i odustati od spornih teritorija, a situacija u 2019. bit će još gora!

Kineski ratni brod Lanžu približio se od pozadi, brzo se okretao na desnu stranu dok je pokušavao da presiječe put američkom razaraču USS Dekatur. Prema međunarodnom pomorskom pravu, američki ratni brod imao je pravo da prođe. Međutim,  Lanžu je prisilio američkog kapetana da “baci” svoj ratni brod, dugačak 152 metra i težak 8.500 tona, u drugu stranu, izbegavajući sudar od kojeg su ih dijelile sekunde.

Dva broda nalazila su se na oko 41 metar udaljeni jedno od drugog tokom incidenta koji se desio u septembru, u blizini spornih ostrva u Južno kineskom moru. Američka mornarica saopštila je da je tada kineski ratni brod “sproveo seriju sve agresivnijih manevara praćenih upozorenjima kako bi Dekatur napustio područje.”

To je bio jedan od 18 susreta od 2016. između američke mornarice i kineske vojske, koje je Vašington okarakterisao kao “nebezbjedne ili neprofesionalne”. I to je samo jedno od mnogih žarišta u Južno kineskom moru prošle godine.

Situacija se vjerovatno neće poboljšati i 2019. godine. Tenzije pokazuju pomalo znake smirivanja tenzija, a neki analitičari predviđaju da bi situacija zapravo mogla da postane još gora.

Nema povlačenja

Kina tvrdi da je gotovo 1,3 miliona kvadratnih milja Južno kineskog mora njena suverena teritorija i agresivno je potvrdila svoj udio posljednjih nekoliko godina, usprkos suprotstavljenim tvrdnjama nekoliko zemalja jugoistočne Azije.

– Kina neće smanjiti svoje pokušaje da kontroliše Južno kinesko more u cjelini. U osnovi, ono što Kinezi žele da urade jeste da naprave od Južnog kineskog mora njihovo jezero – rekao je Malkom Dejvis, viši analitičar sa Strateškog političkog instituta u Kanberi.

Ali, SAD neće zapravo ostaviti Kinu bez odgovora u jednom od najvrijednijih vodenih puteva na svijetu. Vašington kaže da izgradnja i utvrđivanje kineskih ostrva u Južno kineskom moru stavlja trilione dolara trgovine, putovanja i komunikacija pod palicu Pekinga.

Tramp i Si Đinping

– Administracija Trampa neće odustati zbog pritiska Kine. To bi ozbiljno potkopalo kredibilitet SAD-a i ohrabrilo Kineze da budu više asertivni i smjeli – rekao je Dejvis.

On predviđa da će američki ratni brodovi nastaviti operacije “slobode plovidbe” u blizini spornih ostrva – što su radili na svakih osam nedelja 2018. godine, prema analitičarima. Američki saveznici, uključujući Japan, Australiju, Veliku Britaniju, Kanadu i Francusku, također su poslali ili planiraju da pošalju ratne brodove u tranzit Južno kineskog mora. Sa svakom od tih operacija dolazi opasnost od pogrešnog preračunavanja, što je dokazano i krajem septembra kada je došlo do incidenta između kineskog i američkog broda.

Dizanje tenzija

Dejvis je rekao da bi Peking mogao da ide tako daleko da proglasi vode kao suverenu kinesku teritoriju.

– To bi bio korak ka potraživanju cijelog Južnog kineskog mora – dodao je on.

Ali, eksperti su upozorili da Peking igra rizično i da može da izazove neprijatan odgovor iz Vašingtona.

– Taktika “balansiranja na ivici rata” mogla bi da ponuditi više strategijskih koristi Pekingu ako se uspješno izvede, ali rizici su ogromni i ishod može biti katastrofalan – rekao je Timoti Het za CNN, stručnjak iz Azije.

Pet zemalja ASEAN-a (Asocijacija nacija jugoistočne Azije) – Bruneji, Indonezija, Malezija, Filipini i Vijetnam – imaju konkurentne tvrdnje za dijelove teritorijalnih voda oko dva ostrva, Parcelska i Spratli. Svaki kineski spor sa tim zemljama mogao bi izazvati širi sukob, rekao je Isak Kardon iz Instituta za pomorske studije Kine.

Iako takvi sukobi mogu početi od malih država, oni mogu da eskaliraju i tako uključe druge svjetske sile u “igru”. Ipak, čak i bez takvog sukoba, čini se da je hlađenje napetosti između SAD i Kine daleko.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj