NAKON BEŠIROVE ZVANIČNE POSJETE DAMASKU! U Sudanu izbili veliki nemiri: Opozicija pokrenula mase uz parole “narod želi srušiti režim i osvojiti slobodu”, u nekoliko provincija uveden policijski sat, pale prve žrtve

Sudanski predsjednik Omar el Bešir je prije šest dana boravio u prvoj službenoj posjeti Damasku nakon izbijanja krize 2011. godine, čime je postao prvi arapski lider koji je posjetio ovu zemlju u posljednjih sedam godina. Nakon povratka iz Sirije opozicione stranke su u Sudanu organizirale nasilne proteste u nekoliko gradova, koji su kulminirali danas poslije džuma-namaza. Iako je opoziciona partija navodno okupila ljude zbog teške ekonomske situacije i nestašica, već sada se vidi kako je na sceni vjerovatno još jedna u nizu ‘revolucija’ koje su prethodnih godina opustošile većinu arapskih država.

Prva posjeta od 2011. godine

Predsjednik Sirije Bašar Asad lično je dočekao na aerodromu u Damasku predsjednika Sudana Omara el Bašira, saopštila je pres-služba sirijskog lidera prije nekoliko dana. Pres-služba je objavila fotografije susreta lidera dvije zemlje na međunarodnom aerodromu u Damasku. Kako su naveli, El Bašir je doputovao u radnu posjetu.

„Predsjednici su razgovarali o bilateralnim odnosima i situaciji u Siriji i regionu“, navedeno je u saopštenju. Dva lidera su ukazala na potrebu novog pristupa arapskih država krizama kroz koje one sada prolaze.

Nemiri u Sudanu

Ubrzo nakon povratka u zemlju počele su nevolje za sudanskog predsjednika, u vidu demnostracija koje je organizirala glavna opoziciona partija ‘Umma’, a kao povod navedene su nestašice hljeba i poskupljenje goriva. Provladini mediji odmah su javili kako se radi o vještački izazvanim nestašicama osnovnih životnih namirnica.

Bilo kako bilo, u petak su poslije redovne sedmične molitve (džuma-namaza) u nekoliko gradova Sudana zabilježeni nasilni protesti i sukobi sa policijom, koja je u nekoliko navrata bila primorana upotrijebiti suzavac.

Danas je u pokrajini Bijeli Nil proglašeno vanredno stanje i uveden policijski sat. Zvaničnici ove pokrajine su kazali da je od 18.00 do 6.00 sati zabranjen izlazak na ulicu sve do donošenja drugačije odluke. Obustavljena je i nastava u svim školama i na univerzitetima.

Dosad je od početka protesta u Sudanu vanredno stanje proglašeno u ukupno četiri grada. Demonstranti u gradu Rabak u pokrajini Bijeli Nil danas su zapalili sjedište vladajućeg Nacionalnog kongresa. Protesti, koji su počeli u srijedu, održani su i u prijestolnici Khartoumu i u još nekim gradovima, a dosad je tokom demonstracija smrtno stradalo osam osoba.

‘Narod želi srušiti režim’

U Omdurmanu  sekta Ansar čini glavnu komponentu najveće opozicione stranke Umma. “Nakon molitve u petak, deseci Ansara pjevali su “narod želi srušiti režim i osvojiti slobodu”, rekao je svjedok pod uvjetom da ostane anoniman. “Policija za suzbijanje nereda sukobila se s njima i ispalila suzavac, nakon čega su izbili još veći sukobi između prosvjednika i policije”, kazao je svjedok.

Više desetaka prosvjednika okupilo se u 60. ulici istočno od Kartuma, vičući “ljudi žele srušiti režim” a rastjerala ih je policija za suzbijanje nereda.

U gradu Atbari (400 km sjeverno od glavnog grada), gdje su u srijedu počeli prosvjedi, svjedok je izjavio za AFP: “U središtu grada, tržnica je mirna. Vojska čuva trgovine, ali u istočnom dijelu policija je ispalila suzavac. Trenutno traje sukob između demonstranata i policije.”

U gradu Abyadu, glavnom gradu pokrajine Sjeverni Kordofan, 350 kilometara (340 milja) zapadno od Kartuma, održane su demonstracije u glavnoj gradskoj džamiji, rekli su svjedoci. “Nakon molitve u petak u Velikoj džamiji izašli smo vičući ljudima da zbace režim i policija nam je ispalila suzavac, bilo nas je oko 500”, rekao je jedan sudionik.

SAMIT EU-AFRIKA! Ne smijemo prepustiti Afriku Kinezima

Vlada neće tolerirati pokušaje sabotaže i spaljivanja

Sa svoje strane, glasnogovornik sudanske vlade Bašar Jume rekao je da su “prosvjedi odstupili od mirnog puta”. “Vlada neće tolerirati pokušaje sabotaže i spaljivanja”, kazao je Juma u priopćenju koje je objavila službena tiskovna agencija SUNA.

Prosvjedi zbog porasta cijena kruha počeli su u srijedu u istočnim gradovima Port Sudan i Atbara na sjeveru i proširili se na druge gradove, uključujući Kartum, gdje su se prosvjedi nastavili do zore u petak.

Ministarstvo obrazovanja u Kartumu kazalo je u priopćenju kako je odlučilo “obustaviti studij u svim državnim školama u narednih 7 dana”.

Na sjeveru glavnog grada Khartouma, vojnici koji su čuvali benzinske postaje i banke viđeni su naoružani kalašnjikovima, rekli su svjedoci.

Sudanska policija u četvrtak je ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike u blizini predsjedničke rezidencije u Kartumu, kao i u drugim gradovima koji su svjedočili prosvjedima.

Sudan godišnje troši 2,5 milijuna tona pšenice, od čega se 40 posto proizvodi. Središnja banka suočava se s poteškoćama u osiguranju deviza kako bi zadovoljila uvoz nakon otcjepljenja Južnog Sudana 2011. godine i gubitka prihoda od nafte u iznosu 470.000 barela dnevno.

SJEDINJENE DRŽAVE ŽELE VRATITI UTICAJ NA ‘CRNOM KONTINENTU’! Maršalov plan za Afriku okrenut protiv Kine?

Sudan bio na spisku ‘arapskog proljeća’

Inače, Sudan je bio na čuvenom spisku država čije je režime trebalo srušiti u jeku tzv. revolucija nazvanih zbirnim imenom ‘arapsko proljeće’. Planove je u jednom tv obraćanju obznanio general Wesley Clark.

Clark je 2007. godine prepričao diskusiju koju je imao u Pentagonu odmah nakon napada 11. septembra 2001.

-Išao sam u Pentagon odmah nakon 9/11. Pošao sam dolje niz stepenice samo kako bih pozdravio neke ljude u Združenom stožeru koji su nekada radili za mene, i jedan od generala me pozvao unutra. Rekao je: “Gospodine, morate ući i popričati sa mnom na trenutak”. Pa kaže: “Donijeli smo odluku da idemo u rat protiv Iraka”. To je bilo oko 20. septembra. Ja sam mu rekao: “Idemo u rat s Irakom? Zašto?” Kaže on: “Ne znam…, pretpostavljam da ne znaju što drugo učiniti.” Pa sam mu rekao: “Dobro jesu li pronašli neke informacije koje povezuju Saddama s al-Kaidom?” On kaže: “Ne, ne…, nema ništa novog u vezi s tim. Jednostavno su donijeli odluku da krenu u rat s Irakom…, izgleda da je stvar u tome što ne znamo što bismo učinili s teroristima, ali imamo dobru vojsku i možemo rušiti vlade”. Rekao je: “Izgleda da ako je jedini alat koji imaš čekić, onda ti svaki problem sigurno izgleda kao čavao.”

Nekoliko sedmica kasnije vratio sam se da ga ponovno vidim, a do tog vremena smo već bombardirali Afganistan. Pitao sam ga: “Idemo li još uvijek u rat s Irakom?” A on je rekao: “Oh, još gore je nego to”. Posegnuo je do svog stola, podigao komad papira i rekao: “Upravo su mi ovo dali od gore” — u prijevodu iz Ureda ministra obrane — “danas”…, “Ovo je memorandum koji opisuje kako ćemo riješiti sedam zemalja u 5 godina, počevši s Irakom, a zatim Sirijom, Libanonom, Libijom, Somalijom, Sudanom i okončati s Iranom“. Upitao sam ga: “Je li to povjerljivo?” On kaže: “Da, gospodine.” Ja kažem: “Pa onda mi nemoj to pokazivati”. Vidio sam ga prije godinu dana otprilike, i pitao ga sjeća li se toga. Rekao je: “Gospodine, nisam vam pokazao taj memo! Nisam vam ga pokazao!”

Clarkovo prepričavanje ovog sastanka se čini istinitim, s obzirom da su SAD već pokušale uništiti nekoliko ciljanih zemalja.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:
  1. […] NAKON BEŠIROVE ZVANIČNE POSJETE DAMASKU! U Sudanu izbili veliki nemiri: Opozicija pokrenula mase u… […]

  2. […] NAKON BEŠIROVE ZVANIČNE POSJETE DAMASKU! U Sudanu izbili veliki nemiri: Opozicija pokrenula mase u… […]

  3. […] NAKON BEŠIROVE ZVANIČNE POSJETE DAMASKU! U Sudanu izbili veliki nemiri: Opozicija pokrenula mase u… […]

  4. […] NAKON BEŠIROVE ZVANIČNE POSJETE DAMASKU! U Sudanu izbili veliki nemiri: Opozicija pokrenula mase u… […]

  5. […] NAKON BEŠIROVE ZVANIČNE POSJETE DAMASKU! U Sudanu izbili veliki nemiri: Opozicija pokrenula mase u… […]

  6. By KRIZA U SUDANU! | GlobalCir on February 22, 2019 at 10:12 PM

    […] NAKON BEŠIROVE ZVANIČNE POSJETE DAMASKU! U Sudanu izbili veliki nemiri: Opozicija pokrenula mase u… […]

  7. […] NAKON BEŠIROVE ZVANIČNE POSJETE DAMASKU! U Sudanu izbili veliki nemiri: Opozicija pokrenula mase u… NAKON SUDANA, PROTESTI I U LIBANU! Demonstranti nosili ‘žute prsluke’ i uzvikivali slogane sa ranijih protesta u okviru ‘Arapskog proljeća’ NASTAVAK NEREDA U SUDANU: Policija spriječila demonstrante da dođu do predsjedničke palate NAKON ŠTO SU KRAJEM PROŠLE GODINE IZBILI NEMIRI: Za 9. januar najavljen provladin skup u glavnom gradu Sudana POGINULE TRI OSOBE: Novi neredi na antivladinim protestima u Sudanu PROTESTI U SUDANU TRAJU VEĆ MJESEC DANA: Najmanje 24 mrtvih i 130 povrijeđenih tokom antivladinih demonstracija VLASTI NE ZNAJU RAZLOG! Potpuni nestanak struje u Sudanu […]

Komentiraj