PRIŠTINA NAJAVILA UKLJUČIVANJE WASHINGTONA! Dačić: Ako se SAD uključuje u dijalog Beograda i Prištine, pozivamo Rusiju!

Srbija bi mogla zvanično da zatraži uključivanje Rusije u pregovore Beograda i Prištine ukoliko se u taj proces u narednom periodu direktno uključi Amerika, izjavio je ekskluzivno za Sputnjik Ivica Dačić, šef srbijanske diplomatije. Zvanična Priština je, naime, najavila da od januara pa do kasnog proljeća dijalog između Beograda i Prištine ulazi u novu fazu, u koju će biti uključene i Sjedinjene Američke Države.

Zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj istakao je i da bi u toj formi moglo da se razgovara o 10 do 15 pitanja kako bi se od dosadašnje diplomatije “korak po korak” došlo do sveobuhvatnog sporazuma.

“Ukoliko bi se, eventualno, pokrenuo scenario promjene formata pregovora tako što bi briselski dijalog zamijenili razgovori u koje bi bila uključena i Amerika, srpska strana bi trebalo da pozove i Rusku Federaciju da uzme učešća”, kaže nam Dačić.

Prema riječima ministra inostranih poslova Srbije, Beograd je, u svakom slučaju, potpuno i bez rezerve posvećen dijalogu.

“Ali, za prekid razgovora u Briselu apsolutno je i jedino kriva i odgovorna prištinska strana, koja ne samo što nije poštovala svoju jedinu obavezu, formiranje ZSO, već je i jednostranim potezima isključila mogućnost bilo kakvog daljeg pregovaranja o bilo čemu. Šta dalje da pričamo dok ne ukinu stoprocentne carine na robu koja dolazi iz unutrašnje Srbije i BiH? Preduslov svega je ukidanje te sumanute odluke koju zdrav razum ne može ni da pojmi”, rekao nam je Dačić.

Počeo kongres socijalista, prisustvuju Vučić i Dodik

U Beogradu je počeo Kongres Socijalističke partije Srbije /SPS/, kojem prisustvuju lideri Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.

Desetom jubilarnom kongresu socijalista, na kojem će biti biran lider stranke, prisustvuje i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Beogradski mediji navode da će predsjednik SPS-a i dalje biti Ivica Dačić, koji je i jedini kandidat za vodeću poziciju u partiji. On je od 2006. godine uzastopni predsjednik SPS-a.

O lideru stranke odlučivaće oko 2.700 kandidata, a glasanje će biti javno, podizanjem listića na kome piše “Mi stojimo postojano”.

Izvršni odbor Glavnog odbora SPS-a u proširenom sastavu u oktobru je razmatrao stanje u partijskim organizacijama i tada je data podrška predsjedniku stranke Ivici Dačiću.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj