ABBAS RASPUSTIO PALESTINSKI PARLAMENT: Hamas odbacio odluku kao nezakonitu

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas izjavio je u subotu da slijedom odluke ustavnog suda namjerava raspustiti palestinski parlament koji ne zasjeda dulje od deset godina a kontrolira ga pokret Hamas.

Slikovni rezultat za abbas vs hamas

Abbas nije naveo kada je ustavni sud objavio tu presudu koja podrazumijeva raspisivanje izvora najkasnije šest mjeseci od raspuštanja Palestinskog zakonodavnog vijeća.

“Pitanje se našlo pred ustavnim sudom koji je donio presudu o raspuštanju zakonodavnog vijeća i zatražio izbore u roku od šest mjeseci. Tu presudu moramo odmah provesti u djelo”, kazao je Abbas na sastanku sa članovima palestinskog vodstva u Ramallahu.

Raspuštanje parlamenta omogućilo bi palestinskom predsjedniku jači pritisak na Hamas, islamistički pokret koji upravlja pojasom Gaze.

Iako parlament ne zasjeda još od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, palestinski zakoni propisuju da u slučaju smrti predsjednika njegove dužnosti privremeno preuzima predsjednik parlamenta.

Hamas je premoćno pobijedio na parlamentarnim izborima 2006. godine, što je rezultiralo sukobom s Abbasovim Fatahom.

Sukob traje i dalje, unatoč opetovanim pokušajima pomirenja.

Hamas odbacio odluku o raspuštanju palestinskog parlamenta

Palestinski pokret otpora Hamas odbacio je presudu Ustavnog suda o raspuštanju palestinskog parlamenta i tvrdi da ta presuda nema nikakve ustavne, niti pravne valjanosti.

U saopćenju Hamasa se navodi da je Ustavni sud osnovao palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kako bi vršio pritisak i ostvario plan raspuštanja Zakonodavnog vijeća.

Iz Hamasa tvrde da je riječ o političkoj presudi koja neće promijeniti ništa na terenu.

“Osnivanje Ustavnog suda je nelegalno, a takve su i sve njegove presude“, tvrde iz Hamasa.

Palestinsko zakonodavno vijeće broji 132 zastupnička mjesta. Trenutno 76 zastupnika ima Hamas, dok Abbasov pokret Fatah ima 43 zastupnika. Preostalih 13 zastupnika dolaze iz ljevičarskih i nezavisnih redova.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj