NOVA OSTAVKA U BIJELOJ KUĆI ZBOG SIRIJE! SAD u blokadi jer Kongres i Bijela kuća nisu postigli kompromis o izgradnji zida na granici sa Meksikom

Brett McGurk, posebni američki izaslanik u globalnoj koaliciji protiv DAIŠ-a, dao je ostavku u petak, prenosi CBS pozivajući se na pouzdane izvore. McGurk je ranije najavio da će s dužnosti otići u veljači iduće godine. McGurkova ostavka rezultat je “dubokog neslaganja” s Trampovom odlukom o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, navodi CBS.

USA, Columbia, Washington DC, Capitol Building

Do ostavke je došlo samo dan nakon što je zbog istog razloga odstupio ministar obrane Jim Mattis. Tramp je u srijedu objavio potpuno povlačenje američkih postrojbi iz Sirije, s objašnjenjem da je postignut glavni cilj, uništenje DAIŠ-a. Predsjednikovu su odluku kritizirali neki republikanci, dok su pojedini američki saveznici zabrinuti zbog odluke. Mattis je podnio ostavku u četvrtak priznajući da se ne slaže s Donaldom Trampom.

Paraliza rada federalnih organa

Sjedinjene Države su – kako se i najavljivalo posljednjih dana – ušle u period djelimične paralize rada federalnih organa. Formalno: zbog neuspjelog pokušaja kompromisa između Kongresa i Bijele kuće o budžetu i finansiranju zida na granici s Meksikom koji želi da podigne predsjednik Donald Tramp.

Administracija od danas neće dobijati finansije i zbog toga će narednih dana smanjiti svoje aktivnosti. Nekoliko stotina hiljada zaposlenih u američkoj vladi biće na prinudnom i neplaćenom odmoru ili će raditi bez novčane nadoknade.

Pregovarači gornjeg i donjeg doma Kongresa SAD – u situaciji kad demokrate kontrolišu predstavnički dom – nisu uspjeli da postignu dogovor o budžetu i finansiranju zida na granici sa Meksikom. Tramp je preko Tvitera izrazio nadu da djelimična paraliza rada saveznih organa neće dugo trajati.

Finansijska 2019.godina u SAD je počela još 1.oktobra, a zadnji momenat za kompromis bio je – 21.decembar. Bez finansiranja je ostala četvrtina Trampove administracije, uključujući Stejt departman i ministarstva unutrašnje bezbjednosti, finansija i trgovine.

Republikanci, inače, traže za “meksički zid” 5,7 milijardi dolara, a demokrate neće ni da čuju.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj