TRAMP RAZGOVARAO S ERDOGANOM! Turska šalje konvoj s tenkovima, haubicama, strojnicama i vojnicima na sirijsku granicu

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je večeras da je s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarao o postepenom i “izuzetno koordinisanom” povlačenju američkih vojnika iz Sirije.

“Upravo sam imao dug i produktivan telefonski razgovor s Erdoganom”, naveo je Tramp na Twitteru i dodao da su razgovorali i o borbi protiv “DAIŠ-a”, zajedničkom angažmanu u Siriji, kao i o trgovinskim bilateralnim odnosima, koji su se “značajno poboljšali”.

Tramp je prošle sedmice najavio mogućnost povlačenja oko 2.000 američkih vojnika koji se nalaze na sjeveroistoku Sirije gdje se zajedno s arapsko-kurdskom koalicijom bore protiv ekstremista.

Trampova odluka je izazvala iznenađenje kako u SAD-u tako i u svijetu. Ministar odbrane James Mattis je dan nakon odluke podnio ostavku, dok su zemlje saveznice SAD-a u Siriji, među kojima Francuska, Velika Britanija i Njemačka, izrazile veliku zabrinutost.

Tweetovanje

Predsjednik SAD-a Donald Tramp, objavio je na Twitteru da bi bilo ko drugi, osim njega, objavio da “nakon desetkovanja DAIŠ-a u Siriji” planira da vrati trupe iz te zemlje, ta osoba bila “najpopularniji heroj u Americi”.

On je tako odgovorio na reakcije koje su uslijedile nakon njegove odluke da povuče američke trupe iz Sirije.

– Da je bilo ko, osim vašeg omiljenog predsjednika, Donalda Trampa, objavio da ćemo, nakon desetkovanja Islamske države u Siriji, vratiti naše trupe kući (sretne i zdrave), ta osoba bi bila najpopularniji heroj u Americi. Kada sam ja u pitanju, uslijedio je žestok udar iz medija koji objavljuju lažne vijesti. Ludo! – napisao je Tramp.

On se u drugom tvitu bavio i doskorašnjim američkim ministrom odbrane Džimom Matisom (Jim Mattis), koji je podnio ostavku zbog neslaganja sa Trampom oko povlačenja iz Sirije.

– Kada je predsjednik Barak Obama (Barack) neslavno otpustio Džima Matisa, ja sam mu pružio drugu priliku. Neki su mislili da ne bi trebalo, ja sam mislio da treba. Interesantan odnos – ali ja sam također pružio sve resurse koje on zapravo nikada nije ni imao. Saveznici su važni – ali ne kada iskorištavaju SAD – naveo je Tramp.

U trećoj poruci na Tviteru, Tramp je izneo tvrdnju da uopće nije ni poznavao Breta Mekgurka (Brett McGurk), sada već bivšeg Specijalnog izaslanika za globalnu koaliciju koja se bori protiv Islamske države.

Mekgurk je podnio ostavku u petak, dan nakon Matisa, a razlog je prema tvrdnjama medija bilo njegovo “snažno neslaganje” sa predsjednikom SAD u vezi s odlukom o povlačenju trupa iz Sirije.

– Breta Mekgurka, kojeg nisam poznavao, postavio je predsjednik Obama 2015. Trebalo je da ode u februaru, ali je podnio ostavku prije tog odlaska. Želi da privuče pažnju? Lažne vijesti od tog nebitnog događaja prave tako važnu stvar! – napisao je Tramp.

Konvoj s tenkovima, haubicama, strojnicama i vojnicma krenuo prema Kilisu

Turska šalje vojno pojačanje na granicu sa Sirijom, piše novinska agencija Demiroren (DHA), dodajući da je onamo poslano i stotinu vozila među kojima su kamioneti te oružje.

Pojačana vojna aktivnost uslijedila je nekoliko dana nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan kazao da će Turska odgoditi planiranu vojnu akciju na pripadnike kurdske milicije (YPG), istočno od Eufrata u sjevernom dijelu Sirije, a nakon američke odluke o povlačenju vojnih snaga iz Sirije.

DHA piše da je turski konvoj iz pogranične pokrajine Hatay krenuo prema drugoj južnoj pograničnoj pokrajini Kilis. Čine ga tenkovi, haubice, strojnice i autobusi s pripadnicima specijalnih vojnih snaga.

Dio vojne opreme i osoblja razmjestit će se duž granice, a dio ih je, preko područja Elbeylija ušao u Siriju, prenosi DHA.

Elbeyli se nalazi oko 45 kilometara sjeverozapadno od sjevernoga sirijskog grada Manbija, glavnog kamena spoticanja između Ankare i Washingtona.

Prepirka sa Netanyahuom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je, u govoru održanom nakon sličnih ‘teških riječi’ podijeljenih putem društvenih mreža, optužio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da provodi “državni teror”.

“Netanyahu, ti si tiranin. Ti si predvodnik državnog terora”, rekao je Erdogan pred okupljenim simpatizerima u Istanbulu, optuživši Izrael za “ubojstvo desetaka tisuća nevinih muškaraca, žena i djece svih dobnih skupina u Palestini”.

Erdogan, koji podupire Palestince, osuđuje “masakre i zločine protiv čovječnosti” što ih je počinio Izrael.

Netanyahu se u subotu putem Twittera obrušio na Erdogana, nazvavši ga “okupatorom sjevernog Cipra, čija vojska masakrira žena i djece u kurdskim selima, u Turskoj i izvan nje”.

Erdogan “ne bi trebao ‘popovati’ Izraelu”, tvitao je dalje.

‘Natezanje’ između dvojice čelnika vrhunac je doživjelo u subotu nakon što se Erdogan obratio mladima na jednom skupu u Istanbulu.

“Ne treba udarati neprijatelja kojega ste već oborili na tlo. Niste židov u Izraelu”, kazao je tada Erdogan, a prenijela Anadolija.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj