TREBA NAM NEZAVISNOST U VANJSKOJ POLITICI! Šreder: Nedopustivo da SAD diktiraju Njemačkoj s kim će trgovati

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder založio se za odlučnije udaljavanje Njemačke od SAD, piše nemački list „Die Welt am Sontag“. U intervjuu za taj list bivši njemački kancelar je naglasio da nije antiamerikanista, ali da je suština njegovog zalaganja u spoljnoj politici bila nezavisna pozicija u odnosu na SAD.

Šreder je naveo da se to posebno očigledno ispoljilo u odbijanju učešća Njemačke u iračkom ratu.

„Uz sve zasluge Amerikanaca za razvoj Njemačke posle 1945. godine, upravo takav stav ponovo smatram razumnim. Suverena država ne smije da dopušta da joj SAD govore s kojim zemljama može da trguje. To neće proći“, rekao je Šreder.

Govoreći o zahtjevima administracije američkog predsjednika Donalda Trampa da Berlin ograniči ili obustavi trgovinu s raznim državama Šreder je naveo: „Iran, Kina, Rusija – ako se tako dalje nastavi, ubrzo ni s kim nećemo moći da imamo ekonomske veze. Za zemlju koja je toliko zavisna od izvoza, kao Njemačka, to je neprihvatljivo. To je neophodno reći i Amerikancima, uz svo poštovanje i prijateljstvo“.

List podsjeća da Sjedinjene Američke Države vrše veliki pritisak na Njemačku u vezi s projektom „Sjeverni tok 2“, sa ciljem da se taj projekat obustavi.

„Oni to ne rade iz ljubavi prema Ukrajini, nego zato što više vole da sami isporučuju gas Njemačkoj – tečni gas koji je lošijeg kvaliteta, a skuplji, od gasa iz gasovoda“, objasnio je Šreder u intervjuu njemačkom listu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj