VIDEO: Rusija testirala hipersonične rakete “3M22 Cirkon”, Putin najavio razornija oružja u budućnosti

Ruska mornarica testirala je 10 protivbrodskih raketa tipa “3M22 Cirkon”, javio je TASS. Rakete su pogodile ciljeve udaljene nekoliko stotina kilometara. Prema riječima ruskog vojnog izvora, projektili su “iznova uništavali pomorske mete dok su se kretali hipersoničnom brzinom”.

russiamilitarypyotrvelikiymissiletest2

Posljednja testiranja su sprovedena 10. decembra, navode američki obavještajni izvori za CNBC. Prema njihovim riječima, ovi projektili dostižu brzinu oko tri kilometra u sekundi, što je osam puta brže od zvuka. Vjeruje se da su oni toliko brzi da mogu da izbjegnu sve trenutno operativne protivmjere.

SAD strahuju da bi Rusija mogla da 2021. godine počne sa masovnom proizvodnjom ovih projektila i da bi njena vojska mogla da počne da ih koristi do 2022. godine.

– Prošlonedjeljni uspešni test je pokazao da su Rusi sposobni da postignu kontinuirani let, što je od suštinskog značaja za razvoj hipersoničnog oružja. Ono što smo vidjeli jeste posebno oružje koje će imati sposobnost dvostruke svrhe: može da se koristi protiv meta na zemlji, kao i protiv plovila na moru – rekao je ruski vojni izvor.

Razvijaju rakete 10 puta brže od zvuka

Očekuje se da se projektili tipa “Cirkon” nađu na kruzerima klase “Kirov”, kao što su Admiral Nakimov ili Pjotr Veliki. pretpostavlja se da se ovi brodovi trenutno modernizuju i unaprjeđuju.

Rusija takođe radi na hipersoničnim krstarećim raketama tipa “Kh-47M2 Kindžal”, koja bi trebalo da putuje i 10 puta brže od zvuka. To je još u martu ove godine najavio ruski predsjednik Vladimir Putin. On je rekao da će ti projektili moći da prenose nuklearne bojne glave na daljinu do 2.000 kilometara.

Ranije ovog mjeseca je američka vlada upozorila da “Kina i Rusija rade na razvoju hipersoničnog oružja i njihova brzina i sposobnost manevrisanja mogu da pobijede najveći broj antiraketnih sistema”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj