VJERUJU DA SE KRIJE U MOZGU! Kinezi ulažu milione dolara u uređaj koji će ‘pronaći čovjekovu dušu’

Živimo s njom, vjerujemo u nju, i znamo prepoznati one koji ju nemaju. No nikada ju sami nismo mogli vidjeti, nismo je pronašli ali ni naučno dokazali. Da je i konačno pronađemo mogli bi nam pomoći kineski naučnici koji trenutno razvijaju skener vrijedan 126 miliona dolara s kojim kreću u veliku potragu. Za dušom.  

S velikim i snažnim magnetskim silama pokušat će posmatrati strukturu i aktivnosti svakog neurona u našem mozgu. Njihov je cilj izgraditi najsnažniji MR koji bi možda mogao odgovoriti i na to misteriozno pitanje – gdje se nalazi naša duša.

Ovaj bi skener trebao “revolucionizirati proučavanje mozga”, kako smatra jedan od onih koji rade na projektu koji se razvija u ŠenženuKini, piše New York Post.

Budžet koji će se iskoristiti premašit će onaj namijenjen za izgradnju najvećeg teleskopa.

“Po prvi puta bi mogli dobiti punu sliku ljudske svijesti, pa možda čak i same biti života. I mogli bi tada objasniti kako oni funkcioniraju u pravim fizičkim uvjetima, kao što su Newton i Einstein definirali i objasnili svemir koji nas okružuje”, rekao je jedan fizičar.

Ispitivanja se provode na Shenzhen Institutes of Advanced Technology, a ta tehnologija mogla bi pomoći i u borbi s nekim degenerativnim stanjima, poput Parkinsonove bolesti ili Alzheimera.

Trenutni skeneri mogu vizualizirati objekte veće od jednog milimetra, a novi bi skener trebao moći vizualizirati objekte i do 1000 puta manje.

No nisu svi tako uzbuđeni i sretni zbog projekta.

“Šta je to zapravo svijest? To čak nije ni naučnaa definicija. Ako je ne možete definirati, kako ćete znati da je ono što vidite zapravo to što tražite?”, pita se He Rongqiao, sa Chinese Academy of Sciences u Pekingu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj