SUTRA JE BOŽIĆ: Vjerski poglavari i politički lideri uputili srdačne čestitke katolicima u BiH

Kako to tradicija i nalaže, vjerski poglavari i politički lideri uputili su srdačne čestitke građanima BiH katoličke vjeroispovijesti povodom nastupajućeg blagdana Božića.

Tradicionalna poruka kardinala Puljića

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je danas Božićnu čestitku u kojoj navodi da nema nijednog kršćanina kojega neće obuzeti neka topla radost “pri srcu” baš ovih dana iščekivanja i proslave Božića.

“Unatoč diktaturi materijalizma, mnogi će se itekako duhovno pripravljati i pripraviti za slavlje rođendana Isusa Krista. Na osobit će način kroz došašće pohađati i slaviti Mise zornice te obaviti ispovijed, dakako, oni koji se mogu ispovijediti, a koji ne mogu u sebi će probuditi vjeru i kajanje, kako bi se to Otajstvo dogodilo i u njihovom srcu. Uz dobivanje oproštenja od Gospodina, i mi moramo jedni drugima oprostiti, jer nema Božićnog mira bez praštanja i pomirenja”, poručio je kardinal Puljić.

Dodao je da to što se dogodilo u Božićnoj noći, to se događa kod svakog slavlja svete mise, jer taj isti utjelovljeni Isus, sada ne povijen u pelene, nego pod prilikama kruha i vina, ostaje Bog s nama – Emanuel. Ono što nebo ima to smo Isusovom žrtvom na križu i njegovim Uskrsnućem i mi u ovom zemaljskom proputovanju dobili. Bog je s nama. Štoviše, On je obećao trajno ostati s nama – naveo je kardinal Puljić.

“Dok slavimo tu radosnu stvarnost – da je Bog s nama, želimo postati svjesni kako kao vjernici ne smijemo bježati od Njega, nego tražiti vrijeme koje ćemo provesti s Njime. Otvoriti mu svoje savjesti, svoja srca, svoje duše, svoj život, neka se udomi jer zato se i Utjelovio i rodio da bi bio s nama”, kazao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Po njegovim riječima, kada nas zahvati beznađe, potištenost ili klonemo duhom, iz Božićnoga otajstva iščitavamo: Bog je s nama; tu je ostao u Otajstvu presvete Euharistije da nas hrani, da nas jača, prosvijetli srca i pameti te donese svjetla u naš život.

“I onda kada nam zaniječu naša prava i pogaze dostojanstvo djece Božje, dođimo k Njemu prisutnom u Euharistiji, kako bismo sebe našli u Njegovoj ljubavi. I kada nam žele nametnuti nepravedne pa i neprirodne zakone, ne treba se bojati: uvijek je bilo „careva i vladara“, „Heroda i mudraca“ koji su – uznemireni zbog koječega – htjeli provoditi svoju samovolju ne žaleći ni ljudske živote. No, život na ovoj našoj rodnoj grudi toliko nam je puta pokazao kako se vlasti i društvena uređenja vrlo brzo smjenjuju. Zato razaznajemo da se ne smijemo dati pokolebati ni zavesti nego svoje pouzdanje staviti u Boga koji je s nama”, poručio je kardinal Puljić.

Naveo je da „ako smo svjesni da smo voljena Božja djeca u nama će živjeti snaga vjere i nade unatoč svih izazova svagdašnjice“.

“Zato slaviti Božić znači da nam valja prepoznati Božju blizinu i u njoj naći izvor snage i nade. U Isusu nađimo uporište za čuvanje obiteljskog gnijezda, rađanje i odgoj djece, za vjernost u braku, za međusobnu slogu i zajedništvo, za snagu praštanja i pomirenja te živimo u njegovoj ljubavi. U tom duhu, na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo i neka vam je sretna i blagoslovljena Nova 2019. godina”, čestitka je koju je danas uputio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić povodom nastupajućeg Božića.

Komšić i Džaferović čestitali Božić

Članovi Predsjedništva BiH uputili su božićne čestitke. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je Božić nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću i katolicima u Bosni i Hercegovini.

-Vama i svim katolicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori želim da najradosniji kršćanski blagdan provedete u zdravlju, sreći i blagostanju.

Božić je prilika za obnavljanje veza među ljudima, vrijeme dobrote i solidarnosti, blagdan koji slavi život i u središte stavlja dostojanstvo čovjeka.

Neka i ovaj Božić protekne u duhu viševjekovne tradicije međusobnog uvažavanja i poštovanja, svojstvenog za našu domovinu – navodi se u čestitki Džaferovića.

I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je božićnu čestitku kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu vrhbosanskom, te svim katolicima u Bosni i Hercegovini i u svijetu.

-Uzoriti gospodine kardinale, upućujem najiskrenije čestitke Vama lično, svim biskupima, svećenicima i vjernicima, uz želju da ovaj veliki blagdan proslavite s radošću, u zdravlju i miru.

Neka nam vrijeme blagdana kada vjernici šire duh ljubavi i mira, bude podsticaj i dodatna snaga da se posvetimo zalaganju za one vrijednosti koje su ujedno duhovna i etička poruka Božića a koje mogu prihvatiti svi građani Bosne i Hercegovine.

Uvjeren sam da će ove godine blagdanska atmosfera i njegova duhovna snaga, biti prilika da obnovimo i ojačamo čovjekoljublje, prijateljstvo, solidarnost i ljubav prema bližnjima – navodi se u Komšićevoj čestitki, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Zvaničnici RS-a čestitali katolicima Božić

Predsjednica bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, danas su svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u entitetu i BiH čestitali Božić i Novu godinu po gregorijanskom kalendaru, sa željom da praznični dani donesu radost, te podsjete na značaj međusobnog uvažavanja, razumijevanja i praštanja.

“Povodom nastupajućeg Božića i Nove godine, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vama, sveštenstvu, redovništvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti, iskrene čestitke”, navela je Cvijanovićeva u čestitki koja je upućena i nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupu banjalučkom Franji Komarici, katoličkom sveštenstvu i redovništvu.

Cvijanovićeva je poželjela da predstojeći božićni dani podare radost i zadovoljstvo, te podsjete na značaj međusobnog uvažavanja, razumijevanja i praštanja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

“Uz najbolje želje da predstojeće praznike provedete u zdravlju, duhovnom miru i zadovoljstvu, pozdravljam Vas radosnim pozdravom: Čestit Božić i srećna Nova godina”, navodi se u čestitki predsjednice RS-a.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj