NEĆE SE ŽALITI! Čović: Uvažit ćemo odluku CIK-a o popuni Doma naroda FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će stranka koju predvodi uvažiti odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH u vezi sa popunom Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Mi se s tim konceptom ne slažemo, ali kao legalisti uvažit ćemo tu uputu. Lično sam uvjeren da ćemo bez izmjena Izbornog zakona teško dobiti izvršnu vlast u FBiH, ali tu smo da tražimo zajednička rješenja i uvelike u posljednjih petnaestak dana pregovaramo unutar FBiH kako bi se to rješenje pronašlo”, rekao je Čović u intervjuu za Večernji list.

Kazao je da stranka koju predvodi, HNS i on lično smatraju da izmjene Izbornog zakona može donositi isključivo Parlamentarna skupština BiH.

“Mi ćemo na tome i dalje insistirati kako bismo dobili Izborni zakon koji će poštivati minimum principa da je konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo, kako je to definirano i u presudi Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”. U ovom trenutku CIK je iskoristio mogućnost da popuni određenu pravnu prazninu i vjerovatno će to omogućiti da se neki procesi otvore. CIK mora dati i uputu kako popuniti Dom naroda i vjerujem kako će vrlo brzo kantonalne skupštine imati mehanizam da mogu birati predstavnike u Dom naroda”, rekao je Čović.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj