ČAVUŠOGLU OBJASNIO: Netanjahu uznemiren jer je shvatio da neće moći podijeliti Siriju

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut (Cavusoglu) Čavušolu osvrnuo se na izjavu izraelskog premijera Benjamina (Netanyahua) Netanjahua koji je kritizirao predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana).

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u posljednje vrijeme uznemiren jer je shvatio da neće moći podijeliti Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Čavušoglu je u okviru posjete Tunisu, s tamošnjim kolegom Hemaisom Hiaujimem (Khemaiesom Jhinaouijem) održao zajedničku konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na izjavu izraelskog premijera Netanjahua usmjerenu protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana).

Netanjahu je u posljednje vrijeme uznemiren jer je shvatio da neće moći podijeliti Siriju. On u posljednje vrijeme naročito pokazuje simpatije prema terorističkoj organizaciji PKK-a. Jer su oni željeli posredstvom PKK/YPG podijeliti Siriju. Kada su planovi pali u vodu, postao je uznemiren. Ako pomnije pogledate, ime naše kurdske braće koristi za klevetanje našeg predsjednika. I prelazi granicu“, smatra Čavušolu.

Naglasio je kako je Turska svjesna da Izrael s PKK-om nastoji podijeliti određena područja, uključujući i Irak.

”Ali, PKK-a i Netanjahu imaju još jednu zajedničku karakteristiku, ubice su djece“, rekao je Čavušolu.

Podsjećamo, premijer Izraela Benjamin Netanjahu ranije je na društvenoj mreži napisao kako turski predsjednik Erdoaan “okupator sjevernog Kipra, čija vojska masakrira žene i djecu u kurdskim selima, unutar i van Turske, ne bi smio držati lekcije Izraelu”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj