KURDI SE VRAĆAJU POD OKRILJE DAMASKA? U Moskvi organizovani pregovori kurdskih i vladinih predstavnika, SAA se vraća u istočnu Siriju

Iznenadno povlačenje vojske SAD-a iz Sirije dovelo je sirijske Kurde u nezgodan položaj te sada tragaju koji je najbezbolniji način da se vrate u okrilje Damaska kako bi izbjegli tursku intervenciju.

Kurdi načelno prihvatili dogovor

Kurdske Sirijske demokratske snage već su dale načelnu saglasnost ruskom prijedlogu da Sirijska arapska armije uđe u oblasti istočno od Eufrata i preuzme odbranu granice. Kurdi su spremni da granicu vrate pod kontrolu SAA kako bi bila spriječena invazija Turske na ovaj dio Sirije.

Tzv. Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije sedište se nalazi u Britaniji, tvrdi da će u Moskvi uskoro početi pregovori Kurda, Rusa i sirijskih vlasti o tome ko će i kako kontrolisati istočni dio Sirije koji je sada pod vojnom kontrolom Kurda.

SAA zajedno sa ruskom vojskom stala između Kurda i turskih snaga

U međuvremenu, Komanda kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) poslala je velika pojačanja na front u Manbidžu, javlja Al-Masdar. Ova pojačanja stižu na sjever Sirije posle velikog grupisanja turskih snaga i njihovih “pobunjeničkih” saveznika u okolini ovog grada u provinciji Halep.

Sa druge strane, svjedoci sa lica mjesta govore i o pripremama Sirijske arapske armije da uđe u grad.  Izvor je rekao da su Sirijska arapska Armija i ruska vojska ušli u Al-meArimeh s konvojem od preko 40 vozila i stotinama vojnika.

Al-meArimeh je strateški gradić smješten uz autocestu Al-Bab-Manbij, koja je ujedno i područje linije fronta između sirijskih demokratskih snaga i slobodne sirijske vojske (FSA) koju podupire Turska.

Rusi se izjasnili  o turskoj vojsci u Siriji

Stalni predstavnik Rusije u odjeljenju UN u Ženevi Genadij Gatilov komentarisao je planirano raspoređivanje turskih trupa na sjever Sirije u cilju borbe protiv kurdskih formacija.

– Polazimo od toga da je kurdsko pitanje veoma osjetljiva tema u cijelom političkom mozaiku Sirije. Aktivnosti Turske na sjeveru zemlje je privremena pojava povezana sa zabrinutošću za nacionalnu bezbjednost i, prije svega, sa terorističkom prijetnjom – rekao je Gatilov u intervjuu za list “Izvestija”.

On je naglasio da Ankara izražava punu podršku teritorijalnom suverenitetu Sirije i Moskva nema razloga da joj ne vjeruje.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj