OBEĆANJE VLADE MEKSIKA: Zaustavit ćemo užas s kojim se suočavaju migranti

 Meksička vlada  je obećala da će zaustaviti “užas” s kojim se suočavaju migranti koji prolaze kroz Meksiko na putu ka Sjedinjenim Državama i pritisnula Washington da otkrije detalje plana za slanjem tražitelja azila natrag u Meksiko dok traje postupak dobivanja azila.

Meksička vlada rekla je kako će u ponedjeljak objaviti svoj stav o radikalnoj promjeni politike Trumpove administracije, najavljene prošloga tjedna, po kojoj će migranti koji traže azil u SAD-u kraj procesa morati čekati u Meksiku.

Većina migranata koji putuju za SAD dolaze iz siromašnih i nemirnih zemalja središnje Amerike. Karavane migranata produbile su napetosti između Meksika i američkog predsjednika Donalda Trumpa oko sigurnosti na granicama.

Ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard ponovio je da njegova vlada neće potpisati nikakav sporazum koji bi Meksiko učinio “sigurnom zemljom trećeg svijeta” – sporazum za koji Meksiko kaže da su ga tražili američki dužnosnici i koji bi obezivao migrante koji prvo dođu u Meksiko da tamo zatraže i azil.

Drastična promjena migrantske politike

Umjesto toga, napominje ministar, Meksiko će “drastično” promijeniti migrantsku politiku kako bi osigurao da njegov odgovor na masovne migracije bude humanitaran.

“Danas postoji samo jedan način opisa iskustva migranata koji putuju kroz našu zemlju: To je užas. Sramoćenje, zlostavljanje i kršenja prava”, rekao je Ebrard pored meksičkog predsjednika Andres Manuela Lopez Obradora.

Skrečući pažnju s Trumpovih čestih kritika, Meksiko je u raspravi pokušao zauzeti jači stav obečavajući pomoć migrantima u dobivanju posla i viza.

Ministrica unutarnjih poslova Olga Sanchez rekla je da će u budućnosti migranti “zakonito i sigurno” ulaziti u Meksiko, uz obećanje da će se odmaknuti od, kako je navela, politike “represije i militarizacije” koja se pojavila na južnim granicama Meksika.

No, ostaje puno pitanja oko toga kako će se Meksiko nositi sa priljevom tisuća migranata iz centralne Amerike a kojima će proces traženja azila potrajati i do nekoliko godina.

Lopez Obrador dosad se nije želio zamjeriti Trumpu komentiranjem njegova zahtjeva za zidom na granici SAD-a i Meksika, a to nije htio učiniti ni u ponedjeljak.

“Postoji posebna situacija u Sjedinjenim Državama, i ja na to nemam komentara”, rekao je Obrador novinarima. “Zadržat ću svoje mišljenje, biti će vremena”, zaključio je predsjednik.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj