(VIDEO) NOVE ERUPCIJE NAJVEĆEG EUROPSKOG VULKANA: ‘Gospođa Etna izvodi božićnu predstavu’

Na Badnjak se, nakon 130 lančanih podrhtavanja tla, probudio najveći i najaktivniji vulkan u Europi – Etna na Siciliji. Spektakularni prizori izbacivanje lave koje prati i kuljanje gustog dima i pepela prisilili su vlasti da zatvore zračnu luku u obližnjoj Cataniji, a zasad nema izvještaja o eventualnim žrtvama. Prema informacijama s lica mjesta, sinoć je zračna luka bila otvorena, no ubrzo je ponovno zatvorena.

Istodobno, lokalni stanovnici i turisti na društvenim mrežama dijele fascinantne snimke ove masivne erupcije.

Najjaktivniji europski vulkan Etna na Siciliji erupmirao je u ponedjeljak, a instrumenti su zabilježili više od 130 potresa, najjači od 4.3 stupnja, prenose svjetske agencije. Iz opservatorija je uočen tok lave iz nove pukotine na jugoistočnom krateru.

Seizmička aktivnost na području oko Etne unatrag nekoliko dana danas je probudila vulkan. Lokalno stanovništvo koje živi u podnožju Etne i poznaje narav vulkana, predvidjelo je kišu pepela.

Vulkanski pepeo prekrio je obližnja sela, a privremeno je bio prekinut promet na aerodromu u Kataniji. U ponedjeljak ujutro začula se snažna eksplozija blizu Etne. Na videosnimkama se vidi oblak dima iznad 3350 metara visokog vulkana. Ljudi u podnožju planine pozvani su da se sklone na sigurno.

Novinarka Francesca Marchese na Twitteru je napisala da “gospođa Etna izvodi božićnu predstavu, mnogo malih potresa u posljednjih nekoliko sati.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj