ZAVRŠEN SASTANAK STRANAČKIH DELEGACIJA U SARAJEVU: SDA ponudila SBB-u koaliciju na federalnom i državnom nivou, konačne odluke će donijeti stranački organi

Danas je u Centrali SDA u Sarajevu s početkom u 11 sati održan sastanak delegacija SDA i SBB-a. Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, kazao je novinarima da je ova stranka ponudila SBB-u da budu dio probosanskog bloka na federalnom i državnom nivou te da su im prezentirali programske ciljeve za naredne četiri godine.

Probosanski blok podrazumijeva ‘bh.blok’ i ostale stranke

– Detaljnije smo pravili analizu našeg dosadašnjeg rada ove dvije političke stranke koje su u koaliciji. Prošli smo kroz određene rezultate koje su postigle vlade koje vode SDA i SBB i zadržali smo se na određenim problemima i nesporazuma koji su bili na nivou FBiH i nekih kantona. Mi smo delegaciji SBB-a dostavili naše Programske principe i ciljeve zajedničkog djelovanja u periodu 2018. – 2022. godina. Očekujemo da oni na svom rukovodstvu razmotre ove principe i da donesu konačne odluke – kazao je zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

Ono što je SDA predložila, dodaje, je da bi voljeli da se formira jak probosanski blok na državnom nivou i FBiH, u kojem bi bio i SBB.

– Delegacija SBB-a nas je upoznala da su oni već napravili značajne iskorake u nekim kantonima i da tu za sada ne žele da mijenjaju svoje stavove – izjavio je Osmanović.

Zamjenik predsjednika SDA je, govoreći o potencijalnim partnerima te stranke u vlasti, izjavio da probosanski blok podrazumijeva “BH blok” te ostale parlamentarne stranke, kao što je SBB.

– Moramo napraviti jedan jak probosanski blok, pogotovo kada je u pitanju državni nivo jer možemo vidjeti ovu politiku koja dolazi iz Banje Luke – izjavio je Osmanović.

Zamjenik predsjednika SDA je dodao da su ove dvije stranke duži vremenski period u koaliciji te da je došlo do nesporazuma.

Potpredsjednica SBB-a Edita Đapo je ponovila da se radilo o kurtoaznoj posjeti na poziv kolega iz SDA te da je ona iskorištena kako bi se razjasnile određene stavke koje opterećuju odnose između ove dvije stranke.

– Dobili smo poziv SDA da koaliramo sa njima. Međutim, mi smo stava da smo već pokrenuli određene procese u kantonima i da trebamo nastaviti u tom smjeru – kazala je Đapo.

Depolitizirati pravosudni sistem, policiju i javni servis

Kada je državni i entitetski nivo u pitanju, Đapo je kazala da je prvobitno neophodno sačekati određene odluke koje se odnose na Dom naroda Parlamenta FBiH, ali nije željela isključiti mogućnost koaliranja sa SDA.

– Vidjet ćemo. Za to još treba vremena – izjavila je Đapo.

Kada su problemi u odnosima ove dvije stranke u pitanju, Đapo je istaknula zloupotrebu položaja pravnih institucija i represivnog sistema.

– Na to kako određeni ljudi na određenim pozicijama koriste svoj službeni položaj, ne ponašaju se u skladu sa zakonom, nego vrše određeni pritisak na članove SBB-a. Ono što tražimo jeste da se depolitizira pravosudni sistem, da se depolitizira taj policijski represivni sistem i da se depolitizira Javni servis – pojasnila je Đapo.

U narednom periodu, iza Nove godine, će SDA održati sastanak sa SNSD-om, a sa SBB-om će ponovo razgovarati nakon što ta stranka razmotri dostavljene principe i programe.

Sastanku su ispred SDA prisustvovali Adil Osmanović, Halid Genjac i Asim Sarajlić, dok su ispred SBB-a bili Munib Jusufović, Edita Đapo i Ismir Jusko.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj