NAPALI KINESKI KONZULAT U KARACHIJU: Ubijen jedan od lidera Balučke oslobodilačke vojske (BLA), koja se protivi kineskoj inicijativi “Jedan pojas – jedan put”

Jedan od navodnih vođa napada pakistanske separatističke skupine na kineski konzulat u Karachiju prošlog mjeseca ubijen je u Afganistanu, kao i pet njegovih suradnika, rekla je u srijedu pobunjenička skupina koja je preuzela odgovornost za napad.

Balučka oslobodilačka vojska (BLA), koja se protivi projektima povezanima s kineskom inicijativom “Jedan pojas jedan put” u resursima bogatom Balučistanu, objavila je u utorak izjavu kojom potvrđuju ubojstvo jednog od svojih vođa, Aslama Balocha.

“Važan zapovjednika BLA-a Aslam Baloch ubijen je s pet suradnika u organizaciji, u neprijateljskom napadu u ponedjeljak”, rekao je u izjavi Jiand Baloch, glasnogovornik separatističke grupe. Pakistanska televizija Saama prenijela je kako je Aslam ubijen s nekolicinom zapovjednika u samoubilačkom napadu u Aino Maini u provinciji Kandahar. Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova nije se oglasio.

Ubijeno četvero ljudi

Posljednjeg su mjeseca tri militanta napala kineski konzulat u Karachiju, ubivši pritom četvero ljudi. Sigurnosne su snage ubile tri napadača, koji su nosili eksploziv. Pakistan godinama optužuje Indiju za podupiranje pobunjenika u Balučistanu. Indija pak odbacuje pakistanske optužbe i optužuje Pakistan za poticanje islamističkih militanata širom regije.

Kina je financirala razvoj dubokovodne luke Gwadar u južnom Balučistanu te investira u drugo projekte u sklopu divovskog Kinesko-pakistanskog gospodarskog koridora (CPEC).

Balučistan ima velike zalihe minerala i prirodnog plina, ali je najsiromašnija pakistanska pokrajina. Separatisti se desetljećima bore protiv, prema njima, nepravedne eksploatacije resursa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj