NA DANAŠNJOJ SJEDNICI KANTONALNE SKUPŠTINE: Izabrana nova Vlada Kantona Sarajevo

Sa 24 glasa za i 10 protiv danas je na Skupštini izabrana nova Vlada Kantona Sarajevo. Predložene ministre podržali su zastupnici šest stranaka koje čine koalicionu većinu.

Vladu Kantona Sarajevo u naredne četiri godine činiti će pet stranaka i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Novi premijer je Edin Forto iz Naše stranke.

Također, ministri iz te NS vodit će Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđan Mandić te Ministarstvo pravde i uprave Lejla Brčić.

Stranka Narod i pravda predložila je Zinetu Bogunić za ministricu obrazovanja, nauke i mladih, za ministra privrede Harisa Bašića, te Admira Katicu za ministra unutrašnjih poslova dok su za ministra finansija predložili Amela Kovačevića.

Socijaldemokratska partija BiH dobila je tri resora, te je za ministra saobraćaja predložila Adnana Štetu, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi voditi Damir Filipović, a Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Savez za bolju budućnost BiH predložio je za novog ministra za boračka pitanja Ismira Jusku, a Mirvad Kurić će ostati na funkciji ministra kulture i sporta, dok bi Amela Sofić iz Demokratske fronte trebala voditi Ministarstvo zdravstva.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj