NJEMAČKA RAZMATRA VJERSKI POREZ I ZA MUSLIMANE: Omogućiti nezavisnost u finansiranju džamija kako bi se izbjegla radikalizacija i strani utjecaji

Političari vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije zauzeli su se za uvođenje vjerskog poreza u Njemačkoj i za muslimanske vjernike čime bi se omogućilo neovisnije financiranje rada džamija u Njemačkoj koje se trenutačno financiraju novcem iz inozemstva, javljaju njemački mediji u srijedu.

Slikovni rezultat za taxes on religious muslim germany

“Cilj nam mora biti oslobađanje islama u Njemačkoj od utjecaja iz inozemstva i jača orijentacija na izvore u Njemačkoj”, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Thorsten Frei u razgovoru za dnevnik Die Welt, kako prenosi Hina.

On je zaključio da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio “prvi korak u pravom smjeru”.

Lischka: Smanjenje mogućnosti radikalizacije

I manji partner u Vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zalaže se za proces odvajanja islamskog vjerskog života u Njemačkoj od utjecaja iz inozemstva.

“Ideja da se muslimanske vjerske organizacije u Njemačkoj odvoje od financija iz inozemstva je vrijedna rasprave”, rekao je stručnjak SPD-a za unutarnjo-politička pitanja Burkhard Lischka za Die Welt.

On vjeruje da bi se time smanjila mogućnost, kako je rekao, radikalizacije vjernika.

Podrška ideji odvajanja od utjecaja na njemačke džamije preko financija dolazi i od nekih liberalnih vjerskih zajednica poput nedavno osnovane Ibn-Rushd džamije u Berlinu koja se, između ostalog, zalaže i za ravnopravniji tretman spolova.

Džamije u Njemačkoj koje okupljaju turske vjernike, koji s više od dva milijuna članova čine najveću nacionalnu islamsku zajednicu u Njemačkoj, stoje pod kontrolom turske udruge DITIB koja je izravno podređena turskoj Vladi.

S druge strane postoji čitav niz džamija koje stoje pod izravnim utjecajem zaljevskih zemalja poput Saudijske Arabije i Katara u kojima se njeguju vrlo konzervativne forme islama, prenosi agencija. U takvim džamijama su bili aktivni i kasniji napadači na SAD 11. rujna 2001., a i napadač na berlinski božićni sajam 2015. je pripadao krugu jedne takve džamije u Berlinu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj