VLADA KRATKOG VIJEKA! Dević: Ubrzo ćemo smijeniti Vladu Edina Forte

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su potvrdili novu Vladu KS koju će činiti pet stranaka i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF). Za predložena imena glasalo je 24 zastupnika, dok je 10 bilo protiv. Tokom čestitanja članovima nove Vlade KS mogao se čuti i neformalni dio razgovora, pa i trenutak kada je predsjedavajući Skupštine Konaković rekao: “Sad možemo sve… Razbit ćemo mi njih”. 

Nije se dugo čekao odgovor SDA koja nije dala povjerenje novoj vladi. Mahir Dević, šef Kluba SDA, izjavio je novinarima da će prvom prlikom zahtjevati smjenu premijera Kantona Sarajeva Edina Forte i Vlade KS.

– Prije svega prekršen je zakon o ravnopravnosti spolova i izabrali su tri, a trebali su četiri žene. Drugi problem je sastav nove Vlade, jer premijer dolazi iz Naše stranke i oni su se godinama zalagali za postavljanje stručnih kadrova, a u novu Vladu izabrali su pripravnike, ministre koji nemaju nikakve veze sa resorima, pa čak i penzionere. Očigledno cilj je bio da se samo napravi Vlada u kojoj ne treba biti SDA – kazao je Dević.

On je, između ostalog, pitao: “Ako imamo u Vladi ljude koji se predstavljaju kao Hrvati a prakticiraju islamske običaje, kakvu onda poruku šaljemo građanima KS”, bez dodatnog obrazlaganja na koga od članova Vlade se to odnosi i kako, prema njegovom mišljenju, etnička pripadnost uvjetuje vjersku.

-Zbog svega što sam nabrojao ova Vlada neće moži iznjeti težinu budžeta od 928 miliona maraka. Dobili smo premijera KS koji je dobio 0,28 podrške građana na izborima. To je legalno, ali nije legitimno. Zato čim SDA bude u prilici da sakupi 18 glasova u Skupštini KS odmah ćemo izglasati smjenu Edina Forte – kazao je Dević.

Usvojen Nacrt budžeta KS za 2019. godinu

Na večerašnjoj, trećoj hitnoj sjednici Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt budžeta KS za 2019. godinu u iznosu od 928.370.000 KM te ga je uputila u javnu raspravu u trajanju od 15 dana, saopćeno je iz Press službe KS.

Usvojen je i prateći dokument, Nacrt zakona o izvršenju budžeta za narednu godinu.

Zadužena je Vlada KS da Skupštini podnese izvještaj o rezultatima provedene javne rasprave sa primjedbama, prijedlozima i sugestijama kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedini prijedlozi, primjedbe i sugestije nisu prihvaćeni u pripremi Prijedloga zakona o izvršavanju budžeta za 2019. godinu.

Na ovoj sjednici su usvojene i odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Javne ustanove Služba za zapošljavanje KS za period prva tri mjeseca naredne godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj