ZAŠTO SE KINESKOM PREDSJEDNIKU TOLIKO ŽURI?! Kineska mornarica je sada veća od aktivne flote američke mornarice

Jedna od najistaknutijih luka Kine za brodogradnju brzo se proširila u protekloj deceniji, pokazuju novi satelitski snimci, usred masovne vojne modernizacije kineskog predsjednika Si Đinpinga.

Brodogradilište Jiangnan, locirano u Šangaju u ušću reke Jangce, otvoreno je 2008. godine, ali je već povećano za 64 odsto, prema satelitskim snimcima analiziranim od strane Vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Jiangnan je odgovoran za neke od najnaprednijih vojnih brodova u Kini… Sredstva proizvedena u brodogradilištu čine važan dio modernizacije PLAN-a (Mornarica narodno-oslobodilačke vojske) – rekao je Metju Funaiole iz CSIS-a za CNN.

Ovo dolazi usred jedne ogranizovane kampanje Pekinga, na čelu sa predsjednikom Đinpingom, da brzo proširi i unaprijedi kinesku mornaricu, sa 32 broda naručenih samo u 2016. i 2017. godini, prema izvještajima američke vlade.

Govoreći sa mosta razarača “Čangša” u aprilu, Si je rekao da zadatak izgradnje snažne mornarice za Kinu nije “bio nikad hitniji” i obećao da će PLAN pretvoriti u “snagu svjetske klase”.

U brodogradilištu Jiangnan, sateliti su snimili neke od najnovijih, najnaprednijih plovila PLAN-a u izgradnji, uključujući i brojne razarače vođene raketama tipa 055 – najveće, najsofisticirane i najsmrtonosnije borbene brodove u Aziji.

Iako SAD imaju jasnu prednost u kvalitetu, ako ne i količini, njihovih brodova, američka flota se suočila sa konstantnim lošim vijestima u posljednjih nekoliko godina.

Dva smrtonosna sudara u Aziji i Pacifiku oštetili su reputaciju mornarice, dok američki izvještaji tvrde da će “decenijama” trebati da poprave brodogradilišta koja su u “lošem stanju”.

– Brodovi koje je naručila Kini sve više su modernijeg dizajna…Kineska mornarica je sada veća od aktivne flote američke mornarice. Razlika može nastaviti da se povećava u narednim godinama – rekao je Funaiole.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj