ZLATO VIŠE NIJE NAJVRIJEDNIJI PLEMENITI METAL: Nakon 16 godina skinuto s trona najskupljeg

Prvi puta nakon 16 godina zlato nije najvrijedniji plemeniti metal, već je njegovu cijenu na svjetskom tržištu prestigao unce paladija, piše Tportal. 

Automobilska industrija

Paladij je jedan od plemenitih metala s raširenom primjenom u gospodarstvu, a najtraženiji je u autoindustriji. Naime, čak se oko 80 posto proizvodnje paladija završava u uređajima za kontrolu ispušnih plinova u automobilima, gdje se koristi kao katalizator za pretvaranje otrovnih plinova u manje štetan ugljični dioksid i vodenu paru. U manjoj mjeri se koristi i u elektronici, stomatologiji i izradi nakita.

Tijekom prošle godine u svijetu izvađeno je svega 208 tona paladija, a čak 80 posto zaliha dolazi od dva dobavljača Rusije i Južne Afrike, dok se ostatak značajnijih zaliha nalazi u Kanadi, SAD-u i Zimbabveu.

Porast cijene

Vjeruje se kako je glavni razlog snažnog rasta povećanje potražnje zbog aktualnih promjena u autoindustriji. Zbog afere s krivotorenjem pokazatelja o zagađivanju, na automobilskom tržištu traženiji su benzinci koji koriste paladijske katalizatore.

Smatra se kako bi moglo doći do daljnjeg rasta cijene paladija, međutim postoje brojni faktori koji utječu na tržište. Neki smatraju kako je došlo do napuhavanja cijene od strane hedge fondova, te neki smatraju kako Kina kao najveći kupac automobila već duže vrijeme stvar zalihe paladija i time diže cijenu

Dugoročno, smatra se kako će doći do pada cijene paladija zbog smanjene potražnje doći zbog razvoja električnih automobila.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj