KADA SPOJITE VATRU I VODU, DOBIT ĆETE MAGLU! O ‘novim’ mjerama kantonalnih vlasti protiv zagađenja zraka u Sarajevu

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) je na hitnoj sjednici početkom decembra razmatrao zagađenje zraka u Sarajevu. Prvi mikrofon Skupštine KS Elmedin Konaković je na konferenciji za medije kazao da postoji jasan plan mjera koje trebaju biti provedene. 

– Ja bih opet uradio mjere poput par-nepar. Te stare motore Euro 1, 2 da isključujemo iz saobraćaja i da stavimo zdravlje građana ispred svega, rekao je Konaković i ostao živ.

Njegov koalicijski kolega, Edin Forto, koji je i inicirao tadašnji sastanak smatra da su u protekom periodu izgubljene dvije bitke: držanje koraka sa naukom u odnosu na ostatak Evrope, te informisanje javnosti.

– Mi nemamo ljude iz struke koji će se obratiti. Nemamo dovoljno podataka i ne znamo na osnovu čega donosimo konkretne mjere, a i kada ih donesemo često su neprovodive. Nismo ukorak sa naukom i to se mora promijeniti a ne može se promijeniti preko noći – kazao je Forto.

– Ne mogu reći da ćemo ove godine imati čist zrak, ali mogu kazati da svake sljedeće godine moramo imati značajno bolji zrak – zaključio je Forto.

Podsjećamo da je u bivšoj Jugoslaviji krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća uveden je par-nepar u saobraćaju ali ne zbog zagađenja zraka, već nestašice goriva. Istina u to vrijeme zagađenje zraka u Sarajevu bilo je mnogo veće nego sada, ali zbog toga se nije uvodio par-nepar.

U Kantonu Sarajevo na cestama je 150.000 automobila. Gužve su već odavno nesnosne. Gradski saobraćaj sve slabije funkcioniše. Šta će se desiti kada građani krenu na posao gradskim prijevozom. Sigurno je da će biti mnogo kašnjenja na posao. Privrednici će zbog toga izgubiti mnogo novca, a penzioneri i đaci neće moći od gužve ući u tramvaj, autobus, kombi, ili trolejbus. Neko će i zaraditi, a to su taksisti na koje se ne odnosi ova odluka.

Kako nova koalicija misli mjerama s početka druge polovine prošlog stoljeća riješiti savremene probleme građana vidjet ćemo u narednom periodu.

Sve u svemu, s obzirom na sastav i kompetencije nove kantonalne vlade sastavljene od krajnje desnice i krajnje ljevice, građani Sarajeva mogu očekivati samo više magle, jer kad se spoje vatra i voda prirodan rezultat je magla.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj