‘AKO POVUČEMO NAŠE VOJNIKE, MOŽETE LI POČISTITI DAIŠ?’ Turski dužnosnik prepričao razgovor Trampa i Erdogana koji je promijenio rat u Siriji

 Odluka predsjednika Donalda Trampa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, koju je priopćio telefonom turskom predsjedniku Rayyipu Erdoganu iznenadila je Tursku, koja mora odgovoriti na promijenjenu situaciju na svojim južnim granicama.

Očekivalo se da će Tramp, u telefonskom pozivu prije dva tjedna, uputiti uobičajena upozorenja turskom predsjedniku, zbog njegovih planova o pokretanju napada na kurdske snage u sjeveroistočnoj Siriji koje je podupirao SAD, rekao je američki službenik.

Umjesto toga, tijekom razgovora je Tramp promijenio američku politiku na Bliskom istoku, napuštajući četvrtinu sirijskog teritorija, prepustivši Ankari zadatak dovršavanja Islamske države u Siriji.

“Tramp je upitao: ‘ako povučemo naše vojnike, možete li počistiti DAIŠ'”, rekao je turski dužnosnik Reutersu. Erdogan je odgovorio da su turske snage dorasle zadatku.

“Onda to učinite”, rekao je Tramp.

Svome savjetniku za nacionalnu sigurnost Johnu Boltonu također je u telefonskom razgovoru rekao: “Počnite raditi na povlačenju američkih postrojbi iz Sirije”.

“Moram reći da je to bila neočekivana odluka. Riječ ‘iznenađenje’ je preslaba da bi opisala situaciju”, rekao je dužnosnik, jedan od pet turskih izvora koji su razgovarali s Reutersom o razgovoru dvojice predsjednika koji se dogodio 14. listopada.

Trampova je odluka također šokirala Washington gdje su viši dužnosnici u Trampovoj administraciji, poput ministra obrane Jima Mattisa, pokušavali nekoliko dana privoliti predsjednika da promijeni odluku, rekao je američki dužnosnik.

Kada je bilo jasno da Trump neće popustiti, Mattis i Brett McGurk, koji je koordinirao borbu protiv DAIŠ-a, podnijeli su ostavke.

Za posjeta američkoj zračnoj bazi u Iraku ovaj tjedan, Tramp je rekao da su vojni zapovjednici opetovano tražili da se produlji stacioniranje za 2 tisuće američkih vojnika u Siriji, što je odbijeno, jer je DAIŠ uglavnom poražena, rekao je Tramp.

“Žestoko smo ih nokautirali. Reći ću vam da sam imao neke vrlo dobre razgovore s predsjednikom Erdoganom koji ih isto želi nokautirati, i to će učiniti”, rekao je Tramp u Iraku obraćajući se američkim vojnicima.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj