NIKŠIĆ NA NOVOGODIŠNJEM PRIJEMU SDP-a: “Bh. blok najjači, ali ne može formirati vlast bez nacionalnih stranaka”

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić rekao je novinarima na novogodišnjem prijemu SDP-a, koji je održan večeras u Sarajevu, da je 2018. još jedna izgubljena godina s aspekta onoga što su uradile aktuelne vlasti.

– Iza nas je turbulentna i teška godina za BiH i sve njene građane, imali smo izborni proces koji je po nama vrlo kompromitovan. SDP je popravio izborni rezultat ali nismo presretni time – naveo je Nikšić.

Istakao je “da sada imamo jednu konstelaciju snaga u kojoj BH Blok, partije građanske orijentacije i ljevice, imaju najveći broj zastupnika u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, ali ne mogu formirati vlast bez nacionalnih stranaka”.

Nikšić je dodao da su zbog toga odlučili da krenu u formiranje vlada u kantonima u kojim mogu izbjeći nacionalne stranke.

– Daljnja dešavanja zavise i od toga kako će završiti Uputstvo CIK-a, kakve će biti odluke Ustavnog suda pa ćemo onda opet na nivou BH Bloka zauzimati stavove – kazao je Nikšić.

Komentirajući izjave Bakira Izetbegovića, koji je danas kazao da mu je utrnula ruka od pružanja, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je u obraćanju novinarima kazao da nisu nikakva smetnja predsjedniku SDA da formira vlast kako misli da treba i gdje treba.

Mi smo jasno rekli svoje principe i šta nam je raditi. Postavili smo kriterije u ime Bh. bloka, nastupamo kao Bh. blok i svjesni smo da imaju parlamentarnu većinu, da mogu formirati Vijeće ministara. A da bi se pričalo sa Bh. blokom, nije dovoljno samo pružati ruku, treba malo drugačije pričati – kazao je Nikšić.

Nikšić je kazao da je Bh. blok, odnosno predsjednici stranaka koje čine taj blok, potpisao punomoć advokatu Nedimu Ademoviću za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom BiH u vezi s uputstvom koje je CIKBiH donio u vezi s popunom Doma naroda Parlamenta FBiH, a koja bi trebala biti vršena prema popisu iz 2013. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj