O SIRIJI BEZ SAD-a! Samit Putina, Erdogana i Rohanija planiran za početak 2019.

Razgovori o Siriji predsjednika Rusije, Irana i Turske planirani su za početak 2019. godine, rekao je danas visoki ruski zvaničnik.

“Red je na nas da budemo domaćini samita tri zemlje garanta, uz turskog i iranskog predsjednika. Predviđeno je da do sastanka dođe u prvoj nedjelji u godini. To će zavisiti od rasporeda predsjednika”, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

Samit se održava u okviru mirovnog procesa iz Astane, koji od januara 2017. okuplja predstavnike vlade Sirije i opozicije, ali bez učešća SAD. Među pokroviteljima procesa Rusija i Iran podržavaju vladu predsjednika Bashara el-Asada dok Turska podržava pobunjenike.

Proces iz Astane je postepeno potisnuo u drugi plan pregovore pod pokroviteljstvom UN.

Prethodni samit Vladimira Putina, Redžepa Tajipa Erdogana i Hasana Rohanija održan je u septembru u Iranu i bavio se pitanjem sirijske pobunjeničke provincije Idlib.

Turska delegacija u kojoj će biti i šef diplomatije Mevlut Čavušoglu i ministar odbrane Hulusi Akar sutra dolazi u Moskvu na razgovore o Siriji u kontekstu američkog povlačenja iz te zemlje koje je najavio predsjednik Donald Trump.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj