PREKINUTA SJEDNICA VIJEĆA MINISTARA: Entitet RS blokira NATO put BiH

Iako je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH trebao biti razmatran Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019, čiji je predlagač Komisija za NATO integracijski proces BiH, do toga nije došlo. Sjednica je prekinuta, a ova tačka mogla bi se naći na narednoj sjednici, 10. januara.

Slikovni rezultat za prekinuta sjednica vijeća ministara bih nato put

Zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u, sudeći prema potezima političkih predstavnika iz RS-a, BiH će još dugo čekati. Umjesto da na sjednici Vijeća ministara BiH bude razmatran Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH, čije bi usvajanje ubrzalo naš put ka NATO-u, uslijedila je rasprava o utvrđivanju dnevnog reda. Ministri iz RS-a zahtijevali su skidanje ove tačke, a sjednica je potom i prekinuta.

– Mislim da nisu ispunjeni formalnopravni uslovi da se ta tačka nađe na dnevnom redu zato što posao nije završila Komisija za NATO integracije – kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH (SDS).

Rad ove komisije upravo su blokirali politički predstavnici iz RS-a, koji nisu prisustvovali njenoj posljednjoj sjednici. Razlog – otvoreno upozorenje predsjednice RS-a Željke Cvijanović da će, ukoliko donesu bilo kakvu odluku u vezi s NATO-om, krivično odgovarati. Ministri iz RS-a u Vijeću ministara smatraju da Komisija mora doći do jedinstvenog dokumenta.

– Koji bi došao pred Vijeće ministara i mislim da bi bilo najbolje da oni to još jednom pogledaju i pokušaju da dođu do jedinstvenog papira o kojem bismo raspravljali – kaže Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH (PDP).

NATO put glavni je uslov za formiranje novog sastava Vijeća ministara BiH, ali i imenovanje Zorana Tegeltije na pozicju predsjedavajućeg. Za to je potrebno jednoglasje u Predsjedništvu BiH, a toga bez saglasnosti o MAP-u nema.

– Svako ko kani vršiti vlast u BiH i ko kani dobiti mandat od Predsjedsništva BiH mora imati jasan plan i program u kojem se naša vanjskopolitička opredjeljenja moraju poštovati – poručio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA).

– To je razlog zašto bi se mogla uskratiti podrška budućem mandataru, ali neka ostane da vidimo da li će to biti promijenjeno – kazao je Željko Komšić, član Predsjdeništva BiH (DF).

– Nema ništa od BiH u NATO-u, to se zna. Mogu oni da pričaju šta hoće, RS ima svoju deklaraciju o vojnoj neutralnosti i mi koji radimo uime RS-a u zajedničkim institucijama toga se pridržavamo – istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH (SNSD).

Inače, stavovi zvaničnika iz RS-a odranije su poznati, a i nakon izbora su potvrdili da će zastupnici na državnom nivou insistirati na politici koja nas neće voditi ka članstvu u NATO.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj