‘THE NEW YORK TIMES’: Američki otisci sveprisutni na pokolju u Jemenu

Pozivajući se na svjedočenja najmanje desetorice aktuelnih i bivših američkih vojnih zvaničnika, list “The New York Times“ objavio je tekst pod naslovom “Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji ostavila američke otiske prsta na jemenskom pokolju“. 

– Američki otisci prsta su svugdje po zračnom ratu u Jemenu u kojem je u tim napadima ubijeno više od 4.600 civila – navodi se u tekstu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena, prenosi Anadolija.

– Svi američki napori u savjetovanju Saudijaca kako da izbjegnu civilne žrtve u Jemenu su propali. Saudijci su zataškali i američku inicijativu da se istraže kobni napadi na civile – navodi “The New York Times“.

Bivši zamjenik američkog državnog sekretara Tom Malinowski kazao je kako je SAD dao Saudijskoj Arabiji specifične koordinate meta koje su civilne i koje ne smiju biti gađane, a da su Saudijci i to zanemarili.

– Stekao sam dojam da su namjerno zanemarivali savjete koje smo im davali. U konačnici, shvatili smo da nas ne žele slušati – kazao je Malinowski.

U nastavku teksta “The New York Times“ navodi da su američke vlasti nastavile podršku Saudijcima, uprkos ponašanju druge strane.

Američka pomoć Saudijskoj Arabiji u intervencijama u Jemenu postala je intenzivnijom temom rasprava nakon oktobarskog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Od novembra američke snage su prekinule pomoć saudijskim avionima u kontekstu neposrednog snabdijevanja gorivom u zraku.

U tekstu “The New York Timesa“ se navodi da je prošlog mjeseca registriran najveći broj žrtava od početka intervencije u Jemenu.

– U novembru je registrirano 3.058 smrtno stradalih u ratu u Jemenu, među kojima je i 80 civila ubijenih u zračnim napadima – navodi se u tekstu.

Profesor sa Georgetown Univerziteta Daniel L. Byman kazao je kako je rat u Jemenu postao strateški fijasko Saudijske Arabije.

– Zračnom intervencijom nisu poraženi pobunjenici Huti. SAD mora koristiti svoju snagu za promociju mira i stabilnosti u Jemenu. SAD treba, očito, da zaštiti i svoje saveznike od njih samih – kazao je Byman.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj