TRI MJESECA UOČI SAMITA ARAPSKE LIGE: Ujedinjeni Arapski Emirati ponovo otvorili ambasadu u Damasku

Samo nekoliko dana nakon posjete sudanskog predsjednika Omara al-Bashira Damasku, Emirati su, u četvrtak, ponovo otvorili svoju ambasadu u glavnom gradu Sirije, koja je bila zatvorena posljednjih sedam godina.

Ovakav potez dolazi u trenutku kada se pojavljuju indikatori tekućih napora za ponovnim aktiviranjem odnosa između Sirije i nekih arapskih država, tri mjeseca uoči arapskog samita u Tunisu, imajući u vidu da je Arapska liga suspendirala članstvo Sirije u ovoj organizaciji 2011. godine.

Prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova UAE-a, kojeg je prenijela službena novinska agencija (WAM), vršitelj dužnosti otpravnika poslova (nije imenovan) počeo je u četvrtak obavljati svoje dužnosti u ambasadi u Siriji. U objašnjenju se navodi da takav potez ”potvrđuje želju vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata da vrati odnose između dvije bratske zemlje u njihov normalan tok”.

Takođe se navodi kako se time “jača i unaprijeđuje arapska uloga u podršci nezavisnosti, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i regionalnoj stabilnosti Sirije. Također se spriječava opasnost od regionalnog uplitanja u sirijske poslove”.

Otpravnik poslova Abdul-Hakim Naimi smatra da je “otvaranje ambasade poziv na obnavljanje odnosa i otvaranje ambasada drugih arapskih država”, saopćila je službena sirijska novinska agencija Sana.

Nakon ceremonije ponovnog otvaranja, Saad Mohammed Ridha, irački ambasador u Siriji, rekao je novinarima kako je “ovo poziv svim Arapima da se vrate u voljeni Damask”.

Prema francuskoj novinskoj agenciji, zastava UAE-e je podignuta na amabasadi koja se nalazi u prestižnoj četvrti Abu Rummanah u Damasku u prisustvu šefa službe za protokol pri sirijskom Ministarstvu vanjskih poslova i iseljeništva Hamze al-Dawalibija i jednog broja arapskih diplomata koji se nalaze u Damasku.

Sirijski list Al-Watan, blizak vlasti, prenosi riječi arapskih diplomatskih izvora u Damasku da je ”Abu Dhabi u Damask poslao dvojicu emiratskih diplomata, a jedan od njih je otpravnik poslova Abdul-Hakim Naimi”.

Normalizacija odnosa

Otvaranju ambasade UAE-a u Damasku prethodio je niz koraka, od kojih se posebno ističe iznenadna posjeta sudanskog predsjednika Omara al-Bashira Siriji od prije nekoliko dana, kao prva posjeta jednog arapskog predsjednika Damasku nakon izbijanja sukoba.

Ali Mamlouk, čelnik sirijskog Ureda za nacionalnu sigurnost, također je obavio razgovore u Kairu krajem sedmice tokom rijetke posjete visokog sigurnosnog zvaničnika Egiptu od izbijanja sukoba.

Nakon skoro osam godina prekida, u četvrtak je organiziran prvi komercijalni let iz Sirije u Tunis avionom privatne sirijske aviokompanije Cham Wings Airlines sa oko 160 putnika.

Ovi uzastopni koraci ukazuju na početak arapskog otvaranja prema Siriji nakon što je nekoliko arapskih država prekinulo svoje odnose s ovom zemljom ili smanjilo svoje diplomatske misije u njoj.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj