(VIDEO) DOLIJEVA ULJE NA VATRU! Tramp iznerviran opstrukcijama demokrata prijeti da će u potpunosti zatvoriti granicu s Meksikom

Američki predsjednik Donald Tramp, u jeku administrativne krize koja potresa Sjedinjene Američke Države zbog izostanka dogovora između demokrata i republikanaca oko državnog proračuna, objavama na Twitteru dolijeva ulje na vatru. U posljednjem tvitu prijeti da će morati u potpunosti zatvoriti granicu s Meksikom, gdje uporno želi podići zid.
Donald Trump / Zid na granici - ilustracija

‘Bit ćemo prisiljeni u potpunosti zatvoriti južnu granicu ukoliko nam opstruktivni demokrati ne daju novac za dovršetak zida i također promijeniti ridikulozne zakone o imigraciji koji opterećuju našu zemlju. Teško je vjerovati da je postojao Kongres i predsjednik koji su to odobrili’, poručio je Tramp.

Ta objava izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama i u medijima, prvenstveno zato što bi zatvaranje granice imalo goleme materijalne posljedice uslijed prekida trgovinskog prometa između SAD-a i Meksika.

Tviteraš ‘AmericanCitizen’ odgovorio je Trumpu da se on sjeća kada je postojao predsjednik koji je mogao završavati svoje rečenice i Kongres koji je služio državi, a ne svojoj političkoj stranci.

Podsjetimo, pregovori demokrata i republikanaca nisu u četvrtak uspjeli prekinuti ‘shutdown’ u SAD-u pa se djelomična paraliza savezne administracije zbog koje stotine tisuća državnih službenika ne rade, nastavlja barem do sljedećeg tjedna.

U središtu te šestodnevne blokade je zid koji Donald Tramp želi podići na granici s Meksikom kako bi zaustavio ulazak ilegalnih migranata u zemlju. Republikanski predsjednik traži pet milijarda dolara za izgradnju zida, a procjenjuje se da bi ukupni troškovi iznosili 23 milijarde dolara. Demokrati ne žele financirati zid, ali predlažu omotnicu s više od milijardu dolara za druge sigurnosne mjere na granici.

Sve dok se dvije strane ne dogovore, obustavlja se financiranje 25 posto ministarstava i savezne administracije.

Od petka u ponoć dio zaposlenika u velikim američkim ministarstvima kao što su domovinska sigurnost – nadležno za sigurnost na granici – savezna policija (FBI), promet, financije i unutarnji prestaje raditi ili radi bez plaće. Sudovi su otvoreni za suđenja, ali loša vijest za zaljubljene u Washingtonu je što se obustavljaju sva civilna vjenčanja, javlja Hina.

Više Amerikanaca krivi predsjednika Trampa za prekid rada dijela državne uprave nego zastupnike demokrata u Kongresu, pokazala je anketa Reuters/Ipsos objavljena u četvrtak, tjedan dana nakon obustave rada dijela administracije. Samo 35 posto anketiranih podržalo bi da se tolika sredstva odvoje u proračunu za zid a svega 25 posto podržava Trampa u blokadi rada državne uprave zbog toga spora.

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj