‘VIDI SE ČITAV VOZ KAKO DOLAZI NA STANICU’: Kako je ‘Sarajevski list’ iz 1897. godine pisao o prvom kinematografu u gradu!

U utorak na večer pokazao je poduzetnik Curiel u cirkusu nešto sa svijem novo za Sarajevo, naime jedan od novijeh izuma genijalnoga Edisona, t.z.v. kinematograf.

To je električna sprava, koja prijašnje fotografične snimke najpreciznije ponavlja kao žive slike, na kojima se ljudi i životinje kreću kao u životu. Ti živi prizori fotografisani su na kožnim komadićima, koji se nahode u hermetično zatvorenoj kutiji, pa okomito izlaze iz nje i na taj način se reprodukuje u prirodnoj veličini i začudnom brzinom na zastoru pozornice. Taj genijalno smišljeni aparat može u jednoj sekundi da uhvati 15 fotografičnih snimaka, po tome u minuti 900 snimaka. Slike, koje električni aparat baca na zastor pozornice, vide se u prirodnoj veličini sa svjema pokretima dotičnih osoba.

Na pr. vidi se društvo, koje se živahno karta za stolom, djeca, koja se igraju preskoka, djevojčice, koje gazaju po plitkoj morskoj vodi, jahač na konju, koji se propinje i rita stražnjim nogama, dva atleta, kako se hrvu i megjusobno obaraju, čitav voz željeznice, kako dolazi na stanicu, a putnici izlaze iz vagona sa ostalim metežem na jednoj stanici. Sve su to slike čisto žive pred očima.

Zaista začudan, genijalan izum, koji izaziva divljenje i naravno veliko dopadanje. Isti poduzetnik prikazuje još i druge velike slike iz ogromnog velikozora (mikroskopa) i iz mračne kamere (laterna magica), što je manje više poznato. No kinematograf je po sebi tako zanimljiva novina, da ga je zaista vrijedno vidjeti, te preporučujemo našoj publici, da ne propusti ove zanimive predstave sa kinematografom.

 

(Izvor: Sarajevski list 30.07.1897. Tekst prenosimo bez pravopisnih intervencija)

 

(Global CIR/infobiro.ba)

Komentiraj