AKO SI GRAĐANIN EU MORAT ĆEŠ PLATITI! Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova na meti kritika zbog videa o Brexitu

Video koji je objavilo britansko ministarstvo unutrašnjih poslova o procesu registriranja evropskih građana koji borave u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Brexita, izazvao je oštre kritike zbog sadržaja videa i lošeg tajminga u vrijeme praznika Božića i Nove godine.

Taj video koji traje 43 sekunde je u četvrtak objavljen na Twitteru i u njemu se objašnjava da će evropskim građanima koji žive ili se žele nastaniti u Ujedinjenim Kraljevstvu od 2021. britanske vlasti provjeriti identitet, mjesto boravka i sudsku kartoteku.

Oni koji nemaju dozvolu boravka morat će platiti 72 eura.

Ta procedura će biti pokrenuta 30. marta 2019., dan nakon Brexita i trajat će do 30. maja 2021.

Brojne kritike na objavljeni video

– Ministarstvo unutrašnjih poslova bi trebao zahvaliti svim Evropljanima koji se brinu za bolesne, starije osobe i invalide u sklopu britanskog sistema zdravstvene zaštite, umjesto da se obraća prijetećim tonom – reagirao je u petak na Twitteru laburistički zastupnik Džonatan Ašvort (Jonathan Ashworth).

Sadik (Sadiq) Khan, gradonačelnik Londona izjavio je da nije normalno da građani moraju platiti da bi ostali i dodao da bi “vlada trebala odustati od tih neopravdanih troškova”.

Ministarstvo se pravda

Fraser Nelson, glavni urednik časopisa “The Spectator”, je izrazio žaljenje zbog groznog videa i nespretnog tona koji podsjeća na deportaciju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je naglasilo da je bitno da građani EU i članovi njihovih porodica znaju šta im je činiti kada procedura stupi na snagu u martu 2019.

– Građani EU daju važan doprinos našoj privredi i našem društvu i mi želimo da oni ostanu – rekao je portparol ministarstva.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj