EU VOJSKA POČINJE OD NJEMAČKE! Bundeswehr razmatra regrutiranje osoblja iz drugih članica Europske unije

Vijest da Bundeswehr razmatra regrutiranje osoblja iz drugih članica Europske unije privukla je pozornost njemačkih medija, iako komentatorica teksta objavljenog u Frankfurter Allgemeine Zeitungu (FAZ) ukazuje da je to zapravo stara priča.

2016. godine je, podsjeća, njemačko Ministarstvo obrane izradilo, a savezni kabinet usvojio tzv. “bijelu knjigu”, strateški dokument o sigurnosnoj politici i budućnosti Bundeswehra u kojemu se već spominje ova mogućnost. No, kako se konstatira u tekstu, za otvaranje njemačke vojske stranim “zaposlenicima” postoje pravne prepreke.

Njemački zakon o vojsci iz 1956. (“Soldatengesetz”), naime, propisuje da vojnici s ugovorom na određeno vrijeme ili profesionalni vojnici mogu biti samo njemački državljani. “Za to postoji dobar razlog: vojnici moraju ako zatreba, dati svoj život – a to ne radiš za baš svakog poslodavca”, stoji u komentaru FAZ-a. No, “s obzirom na sve veći manjak stručne radne snage kreativne ideje za pridobivanje kvalitetnih ljudi za službu u uniformi su potrebne”, zaključuje se.

List Badische Neueste Nachrichten iz Karlsruhea zapošljavanje stranaca iz EU-a smatra “razumnom idejom”: “Zašto ne? Ono o čemu se ovdje već neko vrijeme raspravlja u drugim je članicama EU-a poput Velike Britanije, Irske, Danske ili Francuske već odavno uvriježena praksa.” Komentator ne smatra da bi angažiranje IT-stručnjaka, inženjera ili medicinskog osoblja moglo biti problematično zbog (ne)lojalnosti, “barem ne dok se ne ide u borbu”.

U tekstu objavljenom u Emder Zeitungu se podsjeća na činjenicu da se već dugo razmatra mogućnost stvaranja jedne zajedničke europske vojske do čega još uvijek nije došlo ako se izuzme njemačko-francuska brigada. “Razmjena stručnog osoblja unutar Europske unije mogla bi, međutim, biti početak jačeg povezivanja europskih vojski”, navodi se i zaključuje kako to ne bi samo ojačalo ideju ujedinjene Europe nego i dobro došlo državnim blagajnama: “Budimo iskreni: novac bi se dao potrošiti i na druge stvari, a ne na tenkove.”

Spiegel je, pozivajući se na jedan tajni dokument iz ministarstva obrane, objavio da Bundeswehr vidi posebno veliki “kvantitativni potencijal” za regrutiranje u mladićima “iz Poljske, Italije i Rumunjske”, jer veliki broj njih u dobi između 18 i 40 godina živi u Njemačkoj. Njemačko ministarstvo obrane, kako prenosi Spiegel, želi ograničiti krug mogućih novih “zaposlenika” na strance iz EU-a koji već više godina žive u Njemačkoj i tečno govore njemački jezik.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj