NE SLAVE SVI PRVOG JANUARA: Indijci deset puta slave Novu godinu!

Ne računaju sve države vrijeme po gregorijanskom kalendaru i ne slave Novu godinu 1. januara, nego neki drugi dan. U nekima se ne slavi samo jedan dan, a u Indiji imaju čak desetak novih godina.

Indija je zemlja sa mnoštvom različitih kultura i religioznih grupa. Zato u Indiji postoji nekoliko novih godina. Mnogi slave Novu godinu 1. januara, ali postoji još oko desetak drugih novih godina, koje su kasnije tokom godine, i koje su vezane za određene hinduističke ili budističke rituale.

U Saudijskoj Arabiji se Nova godina slavi po islamskom kalendaru. Oni i ne koriste gregorijanski kalendar, za razliku od ostalih okolnih islamskih zemalja, pa ni ne vide potrebu za slavljem 1. januara, jer im to nije početak godine. Štaviše, pred doček 2014. godine, saudijska vjerska policija, koja patrolira gradom u potrazi za ljudima koji krše vjerska pravila, je upozorila da niko ne smije da slavi Novu godinu 1. januara, a prodavnicama je zabranjeno da prodaju ikakve stvari koje podsjećaju na novogodišnju proslavu.

U Izraelu se Nova godina slavi u septembru, po njihovom jevrejskom kalendaru, premda Izraelci koriste gregorijanski kalendar. Slavlja 31. decembra nisu zabranjena, i dešavaju se u urbanim gradovima, dok u konzervativnim sredinama niko ni ne pominje ikakvo veselje, jer Novu godinu povezuju s hrišćanima koji su progonili Jevreje. Prvi dan nove godine je radan kao i svaki drugi.

Iran je zemlja koja živi po strogim religioznim pravilima, pa se zato Nova godina slavi po islamskom kalendaru. Novu godinu će dočekati krajem marta. Nije zabranjeno slaviti regularnu Novu godinu, i hrišćanske nacionalne manjine ne kriju svoje slavlje, ali većina ljudi ne obraća pažnju na to.

U mnogim mjestima Kine Nova godina prođe prilično neprimjetno, osim u velikim urbanim centrima u kojima živi dosta stranaca. Iako su Kinezi u posljednje vrijeme sve više pod uticajem zapadnjačke kulture, oni više vole da slave Božić, nego novu godinu. Oni imaju svoju Novu godinu koja uglavnom pada u februaru, ali je datum promjenljiv. Slavlje Kineske Nove godine traje po dvije nedjelje i propraćeno je zanimljivim običajima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj