PRIVATIZACIJA RATOVA! Nakon najavljenog američkog povlačenja, rat u Afganistanu preuzimaju ‘privatnici’

Američki ministar odbrane James Mattis (‘Bijesni Pas’) odlazi sa te funkcije, a sada se otkrivaju neke moguće posljedice, koje bi mogle da preokrenu tok rata u Afganistanu.

Mattisova ostavka je uslijedila nakon što je predsjednik Donald Tramp naredio povlačenje 2.000 američkih vojnika iz Sirije, a najavio i da će to učiniti i sa 7.000 vojnika u Afganistanu.

‘Mi dolazimo’

Nakon toga se desilo nešto zbog čega su mnogi američki stručnjaci za bezbjednost podigli obrve. Naime, bivša privatna vojska “Blackwater” objavila je veliki oglas u magazinu o oružju i lovu “Recoil”. Oglas izgleda veoma zloslutno – na crnoj pozadini piše samo “Mi dolazimo”.

Prema pisanju lista “Military Times”, to bi moglo da znači da bi rat u Afganistanu, najduži američki rat današnjice, kao i neki drugi mogli da budu privatizovani.

Ako se “Blackwater” vrati, to bi bio povratak privatne vojske koja je bila zabranjen u Iraku, ali je ponovno “brendirana” i nikada zapravo nije prestala da postoji. Podsjetimo, plaćenici “Blackwatera” ubili su 17 civila 2007. godine pucajući u njih na trgu u Bagdadu u jednoj od najgorih epizoda u iračkom ratu.

Do 2016. godine “Blackwater” je nekoliko puta preimenovan i restrukturiran, i bio je poznat kao “Constellis Group”, kada ga je kupila kompanija “Apollo Holdings Group”. Rojters je ranije ove godine saopštio da je “Apollo” stavio “Constellis” na prodaju, ali je u junu prodaja stavljena na čekanje.

Predstavnik kompanije “Constellis” izjavio je u petak da, iako je kupio nekadašnji centar za obuku koji je koristio “Blackwater” u kupovini 2016. godine, nije povezan sa bivšom privatnom vojskom. “Constellis” nije zaposlio osnivača “Blackwatera” i bivšeg izvršnog direktora Erika Prinsa i nema trenutnu vezu s njim ili bivšom upravljačkom strukturom firme.

Blekvoter je objavio oglas sa rečima

Rat se ne može dobiti tradicionalnom vojnom kampanjom

Oglas u listu “Recoil” sugeriše da “Blackwater” planira samostalni povratak, ali nije jasno u kakvoj formi. Portparoli Erika Prinsa su rekli da u ovom trenutku ne mogu ništa da kažu.

Prins se “udvarao” Trampovoj administraciji otkako je on postao predsjednik i pokušao da promoviše ideju da 17-godišnji rat u Afganistanu nikada neće moći da se dobije tradicionalnom vojnom kampanjom. On tvrdi da je taj rat preskup i da on ima bolji plan za njegov završetak.

U jednom od intervjua za “Militay Times”, Prins je rekao da bio on okončao misiju NATO-a u Afganistanu i umjesto alijansinih 23.000 jedinica, on bi doveo 6.000 plaćenika i 2.000 aktivnih pripadnika specijalnih snaga.

Gen. Martin E. Dempsey, i Gen. James Mattis, Kabul, Afghanistan, Feb. 10, 2013. /Foto: Agencije

Mattis bio protiv privatizacije rata

Potencijalna privatizacija afganistanskog rata je ranije odbačena od strane Bijele kuće, i Mattis ga je oštro kritikovao, jer je smatrao da je opasno da se ciljevi nacionalne bezbjednosti predaju u ruke plaćeničke vojske.

Međutim, Majtis je dao ostavku, na veliko iznenađenje Pentagona, a to sad otvara mogućnost za “drastične promjene”, rekao je jedan neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj