OKONČANI SKUPOVI U BANJOJ LUCI I SARAJEVU! Davidov otac najavio novi vid borbe, Memić poziva na smjene u policiji i tužilaštvu

Na Trgu Krajine u Banjaluci završeno je okupljanje građana koji su pružili podršku porodici Dragičević i grupi “Pravda za Davida” u potrazi za istinom o ubistvu mladog Banjalučanina Davida Dragičevića. Davidov otac, Davor, poručio je da “skupova na ovaj način više neće biti”.

Izvinjavam se medijima i vama, ali ma jebeš ti državu koju si stvorio i sudjelovao u njenom stvaranju i koja ti na dar da kovčeg i to ti učini od djeteta. Jebeš tu državu”, rekao je Davor Dragičević. “Ne znam više, ko sam, šta sam. Ne mogu ni plakati. A želim to”, dodao je.

“Poginut ću za svoje dijete ako treba. Bolje časno poginuti nego živjeti kao oni. Idemo do kraja Davide!. Sada idemo u šetnju, a onda se ja vraćam ovdje. Krenimo!”, pozvao je Dragičević okupljene koji su mu uzvratili povicima “Uz tebe smo!”.

Pred početak skupa Davor Dragičević, Davidov otac, rekao je novinarima da od zahtjeva da se pronađu odgovorni neće odustati.

“Mi smo mirni i dostojanstveni 280 dana. Pokazali smo ko smo i šta smo”, rekao je Davor Dragičević i dodao:

“Ja ću reći svoje zahtjeve i odavdje ne idem. Ja ovaj narod neću napustiti. Ja idem do kraja. Ja i David smo jedno”.

Dragičević je rekao da poziva Međunarodnu zajednicu “da zaštiti ovaj narod”.

“Dragi moj sine, predao sam ti svoje amajlije u amanet, nazad nemam gdje. Na grob ne mogu, u kucu ne mogum, u tvoju sobu ne mogu”, rekao je Dragičević na početku skupa, pred okupljenim građanima.

On je rekao da niko iz grupe “Pravda za Davida” neće napraviti ni jedan incident, te da će okupljanja nastaviti mirna i dostojanstvena okupljanja.

Okupljenim građanima poslije Davora obratila se i Davidova majka, Suzana Radanović.

“Moje dijete nećete ubiti, nema šanse. Ostajemo ovdje”, poručila je Suzana pred okupljenima i rekla da je njenog sina “ubio neko veoma jak”.

“Moj David je znao šta ga čeka, nije bježao. Vjerujte mi, voljela bih da je bio kukavica. Najveći strah imam da ću zaboraviti njegov miris, da ću zaboraviti onaj dodir njegove kože, da ću zaboraviti onaj osjećaj pod prstima dok diram njegove dredove”, rekla je Suzana kroz suze i uzviknula “pravda za Davida”, na šta su građani ponovili isto za njom.

Nakon toga je puštena Davidova pjesma “Klinac u getu” koju su okupljeni u glas otpjevali.

Danijela Ratešić Došen iz grupe “Pravda za Davida” poručila je da Davidovi roditelji u svojoj borbi za istinom nikada neće ostati sami.

“David nam je svima ostao u sjećanju, živ baš na ovom Trgu. Razlog postojanja Davidovog srca je imao veliku simboliku. Zašto su Davidovi drugari baš na tom mjestu zapalili svijeću i započeli borbu za istinom i pravdom”, rekla je Ratešić-Došen i dodala:

“Tražimo da se ubice konačno objelodane i kazne kako je zakonom propisano. Tražimo to svih ovih dana na miran, demokratski način, baš onako kako nam je Ustav i Zakon o ljudskim pravima to i omogućio”.

Pred kraj skupa ponovo se obratio Davor Dragičević koji je poručio da više neće biti ovakvih skupova.

“Neće više biti skupova, biće šetnja, biće muzika koju je volio, ali skupova na ovaj način više neće biti”, rekao je Dragičević na kraju obraćanja, ali istakao da od potrage za istinom i pravdom neće odustati.

Potom je pozvao okupljene građane da zajedno idu u mirnu protestnu šetnju, u čemu su mu se i pridružili.

Protestna šetnja u Sarajevu

Stotine građana Sarajeva podržavaju večeras porodicu Memić u njihovim nastojanjima da otkriju ubice sina, koji je preminuo u februaru 2016. godine, ali vlasti još nikada nisu otkrile kako je mladić nastradao. Porodica sumnja u duboku umiješanost kantonalnog MUP-a i Tužilaštva u prikrivanje ubistva.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića zatražio je večeras ostavku komesara MUP-a Kantona Sarajevo Mevludina Halilovića, kao i hapšenje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić te Alise Mutap, djevojke koja je bila sa Dženom u noći kada je ubijen.

U šest zahtjeva koje je Muriz Memić iznio u nedjelju navečer on je zatražio i to da njegov advokat Ifet Feraget bude na sastanku predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegletije i ambasadora zapadnih zemalja, kako ambasadori ne bi dobili krive informacije, a zatražio je i hitan sastanak sa novim državnim tužiteljem koji treba da bude izabran krajem januara.

„Nećemo dozvoliti da kupuju vrijeme kao Dalida Burzić i Zdravko Knežević“, rekao je Memić, dodajući da traži da istragu o smrti njegovog sina vodi Državno tužilaštvo uz monitoring EU i učešće njegovog advokata Ferageta.

Memić je najavio velike proteste u februaru, kada se navršavaju tri godine od smrti njegovog sina. Večeras je sa grupom građana krenuo u protestnu šetnju od BBI prema Sebilju.

Moja poruka je ‘Hajmo Davore do kraja’. 1050 dana tražim pravdu. Zar treba da je na ulici tražim. Sve je jasno u mom slučaju, ko je ubica, ko je nalogodavac i ko prikriva ubicu. Krajnje je vrijeme da vide da neću stat. Nisam strašljiv i ponavljam sto puta da neću stati“, kazao je za N1 Muriz Memić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj