RUSKINJU STRPALI U MUŠKI ZATVOR U FINSKOJ: ‘Dobija dva obroka dnevno, ne daju joj lijekove… Zašto je ona uopće tamo?!’

Tridesetogodišnja Ruskinja Mira Terada, koja je živjela u SAD-u, nalazi se u finskom muškom zatvoru gdje je pritvorena nakon američkog zahtjeva za izručenjem. Prema riječima njezine majke u zatvoru živi u strašno lošim uvjetima, prenosi RT.

Miru Teradu su 15. prosinca neočekivano uhitili finski čuvari granice u zračnoj luci u trenutku dok se nastavlja, kako ga Rusi nazivaju,”lov na vještice ruskih državljana u ime tzv. američkog pravosudnog sustava.

“Rekli su mi da ju je odvela policija. Nisam je više nikada vidjela”, rekla je njezina majka Svetlana Rogozhina. Rusko veleposlanstvo u Finskoj potvrdilo je da je Mira pritvorena na temelju Inerpolovog naloga na zahtjev američkih vlasti.

Optužena za trgovinu drogom i pranje novca

Optužena je za sudjelovanje u trgovini drogom i pranju novca za vrijeme kratkog boravka u SAD-u, između 2013. i 2016. godine, no Mirina obitelj negira optužbe.

Prema tvrdnjama njezine majke, Mira je živjela u Washingtonu tri godine nakon što se isprva preselila u SAD kako bi studirala lingvistiku. Nakon toga se udala, ali se 2016. godine vratila Sankt Peterburg u Rusiji.

Svjedočila u slučaju vezanom za drogu

Svetlana tvrdi da je Mira samo jednom u SAD-u svjedočila u slučaju vezanom za drogu, ali da inače nije učinila ništa loše.

Naime, prema njezinim riječima, sve se dogodilo u trenutku kad se Mira selila kod muža. Angažirala je poznanika kako bi joj pomogao sa stvarima, a kasnije je taj poznanih uhićen zbog posjedovanja droge. Mira je tada ispitana u svojstvu svjedoka u tom slučaju.

Nakon što joj je viza za SAD već istekla, zbog istrage se vratila kući u Rusiju tjedan dana kasnije.

“Znači ispostavlja se da bilo koji ruski državljanin može biti pritvoren bilo gdje, čak i ako su samo svjedoci u kaznenom predmetu?”, upitala se njezina majka.

Teški uvjeti u finskom zatvoru

Mira je trenutno u pritvoru u Finskoj dok finske vlasti čekaju dokaze od američke strane vezano za njezine navodne prijestupe. SAD ima vremena do 29. siječnja za odgovor ako žele da Finska razmotri njezino izručenje.

“Hrane je samo dva puta na dan. Tamo je hladno. Izgubila je dosta kilograma i osjeća se bolesno. Ne daju joj potreban lijek”, rekla je majka, nadodavši da je pritvorena u muškom zatvoru.

Nije prvi slučaj

Ovo nije prvi slučaju pritvaranja Rusa u inozemstvu ove godine. U srpnju je pritvorena aktivistica za pravo nošenja oružja Maria Butina zbog toga što se nije registrirala kao strani agent za vrijeme boravka u SAD-u te se sada suočava s optužbama koje bi je mogle koštati pet godina života u zatvoru.

Prošle godine u Grčkoj je uhićen Alexander Vinnik nakon što su ga SAD optužile za sudjelovanje u prijevari s kriptovalutama. Još uvijek se nalazi u grčkom pritvoru iako SAD traže njegovo izručenje, piše RT.

 

(Global CIR/Net.hr)

Komentiraj