HARADINAJEVA NOVOGODIŠNJA ČESTITKA: “Ako Srbija ne prizna Kosovo, takse na robu ostat će zauvijek”

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da će povećane takse na robu iz Srbije ostati zauvijek, sve dok Beograd ne odluči da prizna kosovsku nezavisnost. Haradinaj je na godišnjoj konferenciji za novinare za Srbiju rekao da je ‘mala Rusija’ na Balkanu”.

“Ako se Srbija ne promijeni, porez ostaje zauvijek. Ako Srbija želi da se dogovori o uzajamnom priznavanju i radi po evropskim i američkim standardima na Balkanu, mi ćemo ukinuti takse još danas. Srbija je mini-Rusija na Balkanu”, rekao je Haradinaj, prenijela je KTV.

Otvaranjem kosovskog tržišta za proizvode Srbije, Priština je, tvrdi Haradinaj, omogućila Beogradu da za stotine miliona dolara kupuje oružje od Moskve. On je dodao da su povećane takse za 100 posto iz Srbije i BiH ekonomska mjera donijeta s ciljem da zaštiti kosovsku ekonomiju.

Govoreći o dijalogu, Haradinaj je rekao da je tim Prištine dobio podršku svih, pa i njegovu.

“Uspostavili smo okvir za dijalog, ali ga još nismo dovršili” , rekao je Haradinaj.

Na pitanje da li je i dalje protiv ideje o korekciji granice, Haradinaj nije odgovorio direktno. Rekao je samo da Priština ima izabrani tim za dijalog do kojeg se, kako se navodi, nije došla lako, te da će fokus vlasti u Prištini ubuduće biti na ekonomiji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj