MAJKA STRADALOG MLADIĆA IZ BANJE LUKE: Ne znam gdje je trenutno Davor, mislila sam da je uhapšen

Suzana Radanović, majka ubijenog mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, večeras je zapalila svijeću za dušu svog sina u prostoru za paljenje svijeća kod hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke.

“Nisam se čula sa Davorom, ne znam ništa. Učinilo mi se na videu da sam vidjela da uhapšen ali nije to bio on”, rekla je ona i dodala da ne zna kome da vjeruje.

Odgovarajući na pitanje novinara da li nastavlja kontinuitet okupljanja, ona je istakla da “ovo nije okupljanje, ja sam došla da zapalim svijeću za svoje dijete, imam pravo, okupljanja su zabranili”. Dodala je da nikoga nije zvala da joj se pridruži.

Hram Hrista Spasitelja bio je zaključan i prije 18 h, kao i odvojeni objekat namijenjen za paljenje svijeća, a po dolasku Suzane Radanović taj objekat je otključan dok su nakon nje svijeće zapalili i drugi građani.

Istovremeno u hramu Suzani se pridružilo nekoliko desetina građana, a u centru grada na Trgu Krajine prisutan je veliki broj pripadnika policije. Policajci upozoravaju sve građane koji se bar i kratko zadrže na trgu da se udalje.

Okupljeni su uzvikivali “Pravda za Davida, pravda za svu našu djecu”, a pjevali su i pjesmu “Klinac u getu”.

Iz Policijske uprave Banjaluka danas je saopšteno da će zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprječavanja normalnog odvijanja saobraćaja te nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju RS, sva buduća javna okupljanja grupe ”Pravda za Davida” biti spriječena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a učesnici takvog javnog okupljanja će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, zbog nepridržavanja obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, na jučerašnjem prijavljenom skupu,  te činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i postojanja sumnje da su izvršena i određena krivična djela, lišili su slobode određeni broj lica, dok se za određenim brojem lica traga”, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Traga se za Davorom Dragičevićem, ocem Davida Dragičevića i još četiri osobe.

Naime, nakon skupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine Dragičević je sa građanima krenuo u protestnu šetnju, prilikom čega su spriječili održavanje koncerta Harisa Džinovića. Nakon što su ponovo došli na Trg Krajine policija ih je upozorila da im je skup bio odobren do 20 h i da se raziđu. Davor i nekoliko desetina građana pokušali su da šetanjem po trgu izbjegnu policijsku akciju, ali ih je policija otjerala nekoliko stotina metara dalje od trga pri čemu je uhapšeno nekoliko osoba.

Kordoni policije u novogodišnjoj noći

Na Trgu krajine u Banjaluci, uoči dočeka Nove godine, večeras nema protesta grupe “Pravda za Davida”, ali ni praznične atmosfere.

Na trgu je veliki broj policajaca i pripadnika Jedinice za podršku MUP RS. Kako javlja reporter Srpskainfo, niko se na ovom mjestu ne okuplja i ne zadržava, ljudi samo prolaze.

U prolazu se ne čuje nijedan strani jezik. Ulični prodavci kažu da stranaca ima, ali da su nezadovoljni i uplašeni. Samo čekaju da prođe noć, pa da se vrate kući. U najvećem broju u posjeti Banjaluci su Slovenci.

Kako saznajemo, mnogi turisti su otkazali rezervacije u hotelima, hostelima i smještaju stan na dan, jer smatraju da situacija u Banjaluci nije bezbjedna.

Delegacija Evropske unije o dešavanjima u Banjoj Luci

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU, u suglasju sa šefovima misija država članica EU u Bosni i Hercegovini, oglasili su se povodom posljednjih događaja u Banjoj Luci.

– Tokom proteklih dana budno pratimo događaje u Banjoj Luci u vezi sa protestima grupe “Pravda za Davida”. Pravo na mirno okupljanje, zajedno sa slobodom izražavanja, ključno je za svako funkcionalno demokratsko društvo. Primili smo k znanju pojašnjenja poslana od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nakon jučerašnjih i današnjih hapšenja. U tom smislu naglašavamo važnost procesa u zakonskom okviru, kao i pravo na pravdu. Nastavit ćemo da pomno pratimo situaciju, osobito kada je riječ o istrazi koja je u toku i njenom sudskom epilogu –  kaže se u izjavi iz Delegacije EU u BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj