NAKON ŠTO SE OSLOBODIO NEPOSLUŠNIKA! Tek od 2019. možete očekivati ‘pravu Trampovu Ameriku’

Od Nove godine, svijet bi mogao da se suoči sa pravim značenjem slogana “Amerika prije svega”, koji je stara ideja vodilja predsjednika Donalda Trampa.

Odlazak ministra odbrane Džejmsa Matisa, koji već sutra dobija zamjenu, približava Ameriku staroj koncepciji spoljne politike, koja je podrazumijevala okretanje sebi, uz ocjenu da saveznici nisu potrebni, pošto su dva okeana dovoljna da zaštite zemlju od eventualnih prijetnji.

Matis, penzionisani general, nije u Trampovoj administraciji bio usamljen u stavu da, uz sve vojne pripreme, treba gajiti postojeća i tražiti nova savezništva. Taj stav, međutim nije dijelio i sam predsjednik. Tramp je sada, u trećoj godini mandata, uvjeren više nego ikad u ispravnost svog instinkta koji mu govori da se Amerika treba povući iz svijeta punog građanskih ratova i terorističkih pretnji.

Pošto se otarasio onih koji misle drugačije, on je sada odlučan da okupi novi tim saradnika koji mu neće govoriti šta ne može da radi, već radije prihvatiti njegovu viziju moćne Amerike sa snažnom armijom kao sredstvom za dalje jačanje uticaja, ali koja neće neće trošiti vrijeme i resurse na partnere. Za Matisa, vojni savezi su bila sredstvo uvećavanja američke moći, a za Trampa – uglavnom teret.

Naznake ‘nove Amerike’

Američki mediji, priznajući da je nezahvalno predviđati dokle bi vizija “Amerika na prvom mjestu” daleko mogla da ode poslije Nove godine, vide ipak neke naznake. Na primjer, potpuno povlačenje iz Afganistana je sasvim moguće, pošto je već odlučeno da se tamo broj vojnika prepolovi, ukazuje “NYT”.

Tramp nikada nije skrivao odbojnost prema ratu u Afganistanu i protivio se rasipanju američkog novca – i ljudskih života – u ratu koji traje već 17 godina i koji se, prema svim ocjenama, osim onih iz Ministarstva odbrane, našao u ćorsokaku. Na vojnom satiričnom “Dafel Blogu”, pojavila se “vijest” da se na krovu američke ambasade u Kabulu gradi heliodrom, što je jasna aluzija na prizore iz Vijetnamskog rata i evakuacije Amerikanaca iz Sajgona.

“Vašington post” podsjeća i na Trampove prijetnje da će povući vojsku sa Dalekog istoka, jer smatra da Japan i Južna Koreja ne doprinose dovoljno troškovima sopstvene odbrane, a s druge strane koriste pristup tržištu SAD i imaju trgovinski suficit.

On bi, kako se navodi, mogao da potpuno preispita pristup tom dijelu svijeta pošto se ispostavilo da Sjeverna Koreja pojam “denuklearizacije” shvata drugačije nego SAD, a što umanjuje nade da će se sa Pjongjangom uskoro postići dogovor.

Ukoliko Vašington u februaru i zvanično napusti Sporazum o kontroli nuklearnog oružja sa Moskvom, Tramp bi mogao da obnovi trku u naoružanju, ovog puta vjerovatno usmjerenu više ka Kini nego prema Rusiji.

Ko bi mogao da ubijedi Trampa da se ne povuče iz NATO-a?

Pošto inače smatra da međunarodni paktovi za SAD predstavljaju samo ograničenje, posebno sa onim zemljama za koje smatra da nemaju neku težinu, on bi mogao da zaprijeti napuštanjem takvih saveza. Tramp je i ranije iznosio kritike na račun NATO-a, nazivajući ga paktom “grebatora”, zbog nesrazmjerno velikog udjela SAD-a u troškovima alijanse.

– Ko bi mogao da ubijedi Trampa da se ne povuče iz NATO-a? – upitao je nedavno na Tviteru bivši američki ambasador u Izraelu Danijel Šapiro.

Tramp je odavno već iznio svoj stav da je sporazum sa Iranom bio poklon Teheranu, zbog čega se iz njega povukao uprkos stavu saveznika.  Sada je donio odluku da povuče trupe iz Sirije, gdje napušta Kurde, najefikasniju snagu u borbi protiv DAIŠ-a, što je i bio povod za ostavku Matisa.

Kako se očekuje, u narednoj godini slogan “Amerika na prvom mjestu” neće zaobići ni Afriku. Stotine američkih vojnika će odatle biti premješteno, a broj specijalnih operacija značajno smanjen. Sve to je u skladu sa novom strategijom koja fokus sa terorističkih grupa prebacuje na izazove koji dolaze od tradicionalnih “velikih sila”, kao što su Kina i Rusija.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj