NAZIRE LI SE KRAJ BLOKADE VLADE SAD-a! Tramp danas sa predstavnicima Senata, u tweetu poručio: ‘Obama je podigao zid oko svoje vile, nešto slično trebamo i na granici s Meksikom’

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je republikance i demokrate na sastanak na kojem, vjerovatno, želi okončati djelimičnu paralizu američke vlade do koje je došlo zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom.

Američki su mediji javili da su čelnici dvaju domova američkog Kongresa pozvani na sastanak u Bijelu kuću u srijedu, ali se ne zna ko će biti prisutan i hoće li demokrati sudjelovati na sastanku.

Dvije strane nalaze se u slijepoj ulici. Demokratski protivnici američkog predsjednika žele održati glasanje o budžetskim zakonima čim preuzmu kontrolu nad zastupničkim domom u četvrtak, nakon što su dobili većinu u tom domu na izborima u novembru, na polovini mandata predsjednika.

Međutim, budućnost budžetskih zakona je nesigurna jer u njima nema finansiranja izgradnje zida s Meksikom od kojeg Tramp ne odustaje.

Američki predsjednik ima pravo veta u Kongresu, a u ponedjeljak je ponovio kako želi zid za koji traži pet milijardi dolara. U utorak je na Twitteru imao malo pomirljiviji ton.

– Sigurnost granice, priča o zidu, paraliza, to nije nešto čime Nensi Pelosi (Nancy) želi započeti mandat predsjednice zastupničkog doma. Hoćemo li se dogovoriti – tvitao je predsjednik.

Pelosi treba u četvrtak preuzeti mjesto čelnice zastupničkog doma kao šefica demokratske većine.

Demokrate žele izbjeći odluku o finansiranju zida

Blokada rada američke vlade počela je pošto je Tramp odbio plan finansiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida kojim predsjednik, prema izbornom obećanju, želi Sjedinjene Američke  Države obraniti od najezde južnoameričkih migranata.

Demokrati u zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak – kada preuzimaju kontrolu tog doma američkog Kongresa – planiraju glasati o budžetu u nastojanju da okončaju desetodnevnu djelomičnu blokadu finansiranja vlade, a istovremeno izbjegnu odobriti 5 milijardi dolara koje predsjednik Donald Tramp traži za finansiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

Sredinom novembra demokrati su osvojili 36 mjesta više od republikanaca koji su do tih izbora na polovici Trampova mandata imali većinu u zastupničkom domu.

Ako budžetski zakoni prođu u četvrtak u zastupničkom domu, idu na glasanje u Senat, gdje republikanci imaju većinu. – Senat neće poslati predsjedniku na potpis nešto što on ne bi potpisao – rekao je portparol Senata, vođa republikanaca Mič Mekkonel (Mitch McConnell), misleći na činjenicu da Tramp ima pravo veta.

To će biti zid sličan onom oko Obamine vile

Uoči nove godine Tramp je na Twitteru objasnio kakav zid želi na granici sa Meksikom. Objavio je  da su njegov demokratski prethodnik Barak Obama i supruga Mišel podigli zid visine 10 stopa ili nešto više od tri metra oko njihove vile u Vašingtonu i da on to razumije, a da je Americi na granici potrebna nešto veća verzija tog zida.

„Predsjednik i gospođa Obama podigli su Zid od 10 stopa oko njihove vašingtonske vile. Slažem se, to je potpuno neophodno za njihovu sigurnost i bezbjednost. Sjedinjenim Državama je potrebna ista stvar, samo u malo većoj verziji!”, napisao je Tramp na ovoj društvenoj mreži, prenosi Tanjug.

U drugom  tvitu o zidu prema Meksiku, koji treba da zaštiti SAD od ilegalnih migranata, on je poručio da ideja „potpuno betonskog Zida NIKADA NIJE NAPUŠTENA, kao što su to javili mediji”, koristeći velika slova kao što često čini u porukama.

„Neki dijelovi će biti u potpunosti od betona, ali stručnjaci Granične patrole više bi voljeli Zid kroz koji može da se vidi (kako bi bilo moguće vidjeti šta se dešava s obe strane). Po meni to ima smisla!”, naveo je Tramp.

Spreman na novi susret s Kimom

Američki predsjednik Donald Tramp izrazio je spremnost za novi susret sa severnokorejskim liderom Kim Yong Unom.

Tramp je odgovorio na izjavu lidera Sjeverne Koreje, koji je u svom novogodišnjem govoru izrazio spremnost da se u svakom trenutku sastane sa predsjednikom SAD-a kako bi došlo do „rezultata koje će pozdraviti međunarodna zajednica”.

„I ja sam spreman za sastanak sa predsjednikom Kimom koji je svjestan da Sjeverna Koreja ima ogroman ekonomski potencijal”, tvitovao je Tramp.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Ne radi ovo usa slučajno njima je globalizacija donijela velike novce. sada su počeli gubiti u toj utrci od kineza a pojavljuje se i indija, njih dvije mogu zgaziti usa. usa mora preći iz ofenzive u defenzivu i za to je nacionalizam-zatvaranje u svoje granice, za njih dobra stvar.
  tamo gdje mogu gurati globalističke elemente tamo će još dominirati kao u južnoj americi. sve višenacionalne zemlje se raspadaju, jednostavno iz razloga jer svaka ptica svome jatu leti a to je i stvar kolektivnog identiteta osjećaja pripadnosti sličnim.
  osim toga soroš i njegovi pokreti će se rasplinuti što je jako dobro jer će nestati teror marginalnih društvenih manjina koje stvaraju samo negativne podjele u zdravom tkivu društva, dobro ih voda odnijela, opet će zdrava porodica doći u centar interesa, raspast će se i eu u neki drugi oblik suradnje.
  Mitterrand je bio u pravu što se rata tiče ali to je važilo za onaj stupanj ekonomskog razvoja kada su se nova tržišta osvajala puškom, danas se to radi u kravati i sa koferom novaca,
  samo da rata ne bude.

  Reply
 2. Nacionalizam i liberalizam su slični onoj zloj djeci koja tuku i maltretiraju sve oko sebe. Najprije je za vrijeme nacionalizma zapadna Europa dovedena do točke gdje je bilo potrebno da liberalizam preuzme stvar u svoje ruke. Onda su su si predali štafete. Do stvaranja nacionalizma zapadna Europa je živjela u sasvim drugom poretku, poslije drugog svjetskog rata prirodno je bilo da nacionalizam preuzme taj stari svijet. Poslije pada komunizma liberalizam preuzima stvari u svoje ruke. Jer za stvaranje velike kolonije zvane Europska Unija više im ne treba nacionalizam. I tako ide nacionalizam ulicom dođe jedan pobornik nacionalista pozdravi ga a nacionalizam ga udari po tamburi istrese mu torbu sa knjigama na ulicu i uzme mu gablec i novce. Prođe godina, sada su razred više. Onaj pobornik nacionalista više nije pobornik nacionalista nego je pobornik liberarizma. Pošto je promjenio stranu zbgo lošeg iskustva sada je pobornik liberalizmima, ali dobije još gori tretman na ulici. Onako ležeći sav krvav na podu pobornik leberala primijeti da je nacionalizam postao liberalizam, nije se čak potrudio ni stari nacionalistički kaput skinuti nego je samo navukao kaput liberala.

  Reply

Komentiraj