OSTVARIO ULOGE U 90 FILMOVA! Preminuo Ivo Gregurević…

Hrvatski i bosanskohercegovački glumac Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini života. 

Rođen je u Donjoj Mahali, kod Orašja, 7. oktobra 1952. godine. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Debitirao je 1977. u filmu ‘Ne naginji se van’ Bogdana Žižića, i to glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj. Iste godine snima kultni film Antuna Vrdoljaka ‘Mećava’, u kojemu igra lik Ivana.

Vrsno tumači rabijatne i grube “narodske tipove” poput otmičara u ‘Osuđenima’ Zorana Tadića (1978.), konduktera u ‘Kraljevoj završnici’ Živorada Tomića (1987.)  i istražitelja u ‘Životu sa stricem’ Krste Papića (1988.). U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979. do 1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK-a u Zagrebu.

Film ‘Čaruga’, koji je zacementirao njegov status u samom glumačkom vrhu, snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše. Osamdesetih i devedesetih godina ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu. U kazalištu je igrao u dramama Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje… Radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film ‘Šokica’ i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji ‘Duga mračna noć’. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. 1995. godine u Orašju je pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj