SAOPŠTENJA KREMLJA I JELISEJSKE PALATE: Putin i Makron razgovarali o Siriji, Ukrajini, Kurdima…

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Francuske Emanuel Makron razgovarali su danas telefonom o situaciji u Siriji, ali i o krizi u Ukrajini, saopštio je Kremlj, dok Jelisejska palata navodi da je Makron Putina pozvao da zaštiti Kurde i da Moskva što prije oslobodi uhapšene ukrajinske mornare.

Dva predsjednika su “podrobno razgovarala o sirijskom pitanju u svjetlu sporazuma o uspostavljanju ustavnog komiteta koji su lideri Rusije, Turske, Njemačke i Francuske postigli u Istanbulu 27. oktobra 2018. godine”, saopštio je Kremlj, a prenio Tass.

Putin i Makron su, takođe, razmijenili stavove o krizi u Ukrajini “uzevši u obzir provokaciju koju je Kijev izveo u Kerčkom moreuzu 25. novembra 2018.”, navodi Kremlj.

Uz to, predsjednici Francuske i Rusije su, u telefonskom razgovoru, poželjeli jedan drugom sretnu Novu godinu, dodaje se u saopštenju.

Makron traži da se zaštite Kurdi

U međuvremenu, Jelisejska palata je saopštila da je Makron ruskom kolegi ukazao na potrebu za okončanjem rata protiv DAIŠ-a i zaštitom antiterorističkih snaga, među kojima i Kurda.

“Ova borba nije završena i nastavlja se na terenu u okviru međunarodne koalicije”, rekao je francuski predsjednik Putinu, navodi se u saopštenju, prenose francuski mediji.

Putin i Makron su razgovarali dvije nedelje nakon što je američki predsjednik Donald Tramp iznenada najavio povlačenje 2.000 američkih vojnika stacioniranih u Siriji, skoro osam godina otkako je počeo sukob u Siriji, primjećuje francuska televizija BFM.

Makron je danas u razgovoru s Putinom “istakao potrebu da se se izbjegne bilo kakva nova destabilizacija koja bi mogla da ide na ruku teroristima, a insistirao je i na potrebi da savezničke snage koalicije, prije svega Kurdi, budu zaštićeni, s obziriom na njihovo konstatno angažovanje u borbi protiv  terorizma”, saopštila je Jelisejska palata.

Osloboditi ukrajinske mornare

Ponovivši značaj političkog rješenja za sirijsku krizu, šef francuske države naglasio je “potrebu da sve relevantne sile preuzmu sve svoje odgovornosti kako bi omogućile vjerodostojan ustavni proces i slobodne i nepristrasne izbore, pod nadzorom UN-a”, stoji u saopštenju.

Kad je riječ o rusko-ukrajinskoj krizi, Makron je pozdravio sporazum postignut 27. decembra o ponovnom primirju, ali je i zatražio od Moskve da “u najkraćem roku” oslobodi ukrajinske mornare koje su ruske vlasti uhapsile kada je 25. novembra došlo do incidenta u Kerčkom moreuzu, zaključuje se u saopštenju Jelisejske palate.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u: