ZADNJA ŠANSA JE PROPALA?! Izraelski premijer nije uspio nagovoriti Pompea da se SAD predomisle oko prodaje F-16

Američki portal Axios javlja kako je propala posljednja šansa za prodaju izraelskih borbenih aviona F16 Barak Hrvatskoj.

Naime, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokušao je na sastanku održanom u Brazilu još jednom pregovarati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, no nisu se uspjeli dogovoriti. Tako je propao posao vrijedan 500 milijuna dolara.

Plenković zaprijetio raskidom ugovora

Premijer Andrej Plenković ranije ovog tjedna kazao je kako čeka rasplet pregovora između Pompea i Netanyahua te zaprijetio raskidom ugovora ako Izrael i SAD ne riješe spor.

Tema prodaje borbenih aviona Hrvatskoj jedina je oko koje se dvojica dužnosnika nisu mogla dogovoriti, rekao je visoki izraelski dužnosnik te dodao da je cijela stvar “zapela u dubokoj birokraciji”.

SAD ne želi da Hrvatska dobije nadograđenu verziju aviona

Podsjetimo, Trumpova administracija ne dopušta Izraelu da Hrvatskoj proda 12 F-16 borbenih aviona nadograđenih modernijom izraelskom tehnologijom. Zahtijevaju da Izrael avione vrati u originalno stanje prije nego što ih pošalje u Hrvatskoj, no hrvatska vlada zahtijeva ‘izraelsku verziju’, inače se ugovor raskida.

Netanyahu je osobno pokušao riješiti krizu, telefonski se obrativši bivšem ministru obrane Jamesu Mattisu koji je njegovu molbu da SAD smekša zahtjeve – odbio. Izraelski dužnosnici kazali su kako je taj potez praktično “ubio dogovor”, navodi portal Axios.

 

(Global CIR/Net.hr/Agencije)

Komentiraj