AFD-ovci BIJESNI: Njemačko kino im ponudilo besplatne ulaznice za projekciju filma „Schindlerova lista“

Uprava jednog kina u gradiću Hackenburgu izazvala je burnu raspravu dijela javnosti nakon što je objavila da će na Dan sjećanja na žrtve holokausta (27.1.) članovima desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) ulaz u kino u kojem će se prikazivati „Schindlerova lista“ biti slobodan.

Jeftin pokušaj?

„Ovo je još jedan jeftin pokušaj da se AfD gurne u blizinu nacional-socijalizma“, priopćio je predsjednik ogranka AfD-a za Porajnje-Falačku Uwe Junge.

„Povezivanje AfD-a i organiziranog i sustavnog uništenja Židova u koncentracijskim logorima je nedopustiv ispad“, stoji u priopćenju.

Koriste mogućnosti koje imaju

Predsjednik parlamenta savezne pokrajine Porajnje-Falačka Hendrik Hering je naprotiv preko Twittera pozdravio akciju kina u Hachenburgu.

„To su građani Hachenburga koji koriste mogućnosti koje im pruža kino kao medij i pokazuju svoj stav“, rekao je socijaldemokratski političar.

Mjesto za raspravu

Uprava kina je poručila kako im cilj nije provokacija AfD-a nego da žele ponuditi „mjesto za raspravu“.

„Mi ne tvrdimo da su birači AfD-a nacisti. No prema našem mišljenju dijelovi stranačkog programa AfD-a snažno umanjuju i negiraju strahote nacionalsocijalističkog režima“, stoji u priopćenju na internetskoj stranici kina.

Lokalna policija je pokrenula istragu nakon što se na društvenim mrežama pojavio i prijeteći video u kojem se govori o „eksplozivu“ koji bi mogao biti postavljen u kino.

Legendaran film američkog redatelja

Film „Schindlerova lista“ američkog redatelja Stevena Spielberga iz 1993. tematizira djelovanje njemačkog industrijalca Oskara Schindlera koji je tijekom nacionalsocijalističkog režima preko 1000 Židova spasio od smrti u koncentracijskim logorima.

Sociolog sa Sveučilišta u Leipzigu Holger Lengfeld je za javni servis ARD ustvrdio da ovakve akcije ne potiču na dijalog nego samo zaoštravaju društveni sukob.

Promašena ideja

„Ako su organizatori akcije pomislili da će ovom akcijom preobratiti poklonike AfD-a, onda moram reći da je ideja potpuno promašena“, rekao je Lengfeld. On je dodao da se velika većina birača AfD-a politički ne osjećaju bliskima nacističkoj ideologiji.

„To su pripadnici građanskog mainstreama koji žele političke promjene“, zaključio je Lengfeld.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj