STRATEŠKO PARTNERSTVO: Turska i Irak najavili čvršću suradnju u borbi protiv terorizma

Turska i Irak su istaknuli spremnost na čvršću suradnju u borbi protiv terorizma, u prigodi posjeta iračkog predsjednika Ankari.

“Svjesni smo koliko je naša suradnja važna za uspješnu borbu protiv terorizma”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na tiskovnoj konferenciji s iračkim kolegom.

“Ako Bog da, učvrstit ćemo suradnju na tom polju”, dodao je, spomenuvši izrijekom skupinu DAIŠ, Kurdistansku radničku stranku (PKK) i pokret Fethullaha Gulena kojeg Ankara optužuje da je planirao neuspjeli puč u srpnju 2016.

“Strateško partnerstvo”

“Irak želi stvarnu suradnju i strateško partnerstvo s Turskom”, rekao je irački predsjednik Barham Saleh, ocijenivši da će to donijeti korist “ne samo dvjema zemljama nego i cijeloj regiji”.

PKK, koji od 1984. vodi oružanu pobunu u Turskoj, na sjeveru Iraka ima pozadinske baze koje su redovito na meti turskih oružanih snaga.

Tako je turska vojska u četvrtak izvijestila da je dan ranije u planinama Zapu, Metini i Avashin-Basyanu uništila skloništa i skladišta streljiva PKK-a koji Turska, ali i Europska unija, Sjedinjene Države i Kanada, smatraju “terorističkom” organizacijom.

Sredinom prosinca zbog tih zračnih udara zategnuli su se odnosi dviju zemalja: iračke vlasti su pozvale turskog veleposlanika u Bagdadu kako bi izrazile negodovanje zbog “opetovanog” turskog bombardiranja na iračkom tlu, osudivši ga kao “povredu suvereniteta” Iraka.

Ankara je pak pozvala Bagdad na suradnju u borbi s PKK-om istaknuvši da će se u protivnom pozvati na svoje pravo na legitimnu oobranu i intervenirati u Iraku.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Rekoh ja da je sve do sada bilo relatvno lako , Daiš tamo – SAA vamo i opleti.. Sad ide prava zavrzlama i dobar pritisak na Izrael i Saudiju..

    Reply

Komentiraj