TRAMPOV PRIJEDLOG ODOBREN U SENATU: Eric George Nelson novi je ambasador SAD-a u BiH

Eric George Nelson novi je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Glasanje je obavljeno danas u američkom Senatu putem tzv. glasovnog glasanja (Voice vote). Nelsona je u augustu prošle godine predložio američki predsjednik Donald Tramp.

Na taj način okončana je procedura postavljanja novog ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini koji će u Sarajevu na funkciji zamjeniti Maureen Cormack, piše Glas Amerike (Voice of America).

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Prije imenovanja za ambasadura u Bosni i Hercegovini obnašao je funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

Prilikom saslušanja pred komitetom za vanjske poslove Senata u oktobru 2018. Nelson je izjavio da će Sjedinjene Države ostati čvrste u podupiranju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da će zemlju pokušati pomjeriti naprijed.

Eric Nelson služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, uključujuči i Njemačku. Tečno govori španjolski, njemački i talijanski jezik. Obrazovanje je stekao na sveučilištu u Texasu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj